Vi oplever næsten på daglig basis, at patienter henvender sig med symptomer fra de øvre luftveje. Specielt i vinterhalvåret ser vi luftvejsinfektioner, som enten er forårsaget af bakterier eller virus. Når patienterne henvender sig, er det godt at kunne vejlede patienten allerede i telefonen.
Måske behøver patienten slet ikke en tid i klinikken, men kan se an hjemme? Måske skal patienten ses og hvem skal så se vedkommende?
Mange steder er det en opgave, som bliver varetaget af praksispersonalet. Det kræver erfaring og faglig viden at kunne håndtere øvre luftvejsinfektioner.
Dette modul om øvre luftvejsinfektioner tager udgangspunkt i DSAM´s vejledning i akutte luftvejsinfektioner 2023. Modulet er afgrænset til voksne. Håndteringen og anbefalingen for behandling af børn kan afvige fra dette og er ikke medtaget i modulet. Håndteringen af øvre luftvejsinfektioner bør altid tage udgangspunkt i den enkelte situation og det er den samlede vurdering, der bør ligge til grund for valg af behandling. Vær opmærksom på, at der kan være rekommandationer, der afviger fra DSAM´s anbefalinger. Den lægefaglige ledelse afgør, hvilke retningslinjer I skal følge i klinikken.
Modulet tager udgangspunkt i forskellige sygehistorier, som relateres til hverdagen. Sygehistorierne diskuteres undervejs. Der vil være fagligt input og videoklip med fagspecialistens vurdering. Der kan være forskellige tolkninger af situationen og dermed også forskel på, hvordan man vælger at håndtere situationen. Fagpersonens tolkning er ikke nødvendigvis det eneste facit i sagen.
Indhold:
- Symptomer og diagnostik ved øvre luftvejsinfektioner
- Typiske symptomer og fund ved bihule-, mellemøre- og halsbetændelse samt mononukleose
- Sygehistorier som I diskuterer ud fra det faglige input og erfaringer fra deltagerne
- Anbefalinger for antibiotisk behandling ved øvre luftvejsinfektioner
Det er udelukkende øvre luftvejsinfektioner, der har fokus. Hvis du vil vide mere om nedre luftvejsinfektioner, henviser vi til PGE-modulet om dette, som udkommer i november 2023.
Målgruppen for dette modul er praksispersonale, der:
- skal i gang med at varetage patientgruppen af voksne med øvre luftvejsinfektioner.
- allerede er i gang, men ønsker faglig opdatering og sparring med kolleger