Gå til indhold

SKGE-forløb (for læger)

Systematisk Efteruddannelse (SE) i klinikken - såkaldt SKGE - er et nyt koncept, hvor du som læge kan tage din SE som et KGE-modul.

Bestil et gratis SKGE-forløb

For at opfylde kriterierne i curriculum for Systematisk Efteruddannelse er der særlige krav til det  lægefaglige niveau. Derfor er SKGE opdelt, så der er en særlig lægefaglig del, som du/I skal gennemgå uden personalet. Den skal derimod gennemføres med de andre læger i klinikken. Er du sololæge, tager du den lægefaglige del alene (du er også velkommen til at tage den sammen med andre læger). 

Efterfølgende gennemfører hele klinikken den resterende del som et KGE-modul. Dette SKGE-modul om den ældre patient svarer til én systematisk kursusdag for læger, og én almindelig kursusdag for  praksispersonale.

Systematisk tema: Den ældre patient i almen praksis

Den ældre medicinske patient berører hele klinikken. Ældre patienter har ofte komplekse og  multisystemiske sygdomsforløb, der involverer flere kroniske lidelser og en høj grad af medicinering  (polyfarmaci). Det øger risikoen for bivirkninger, interaktioner og nedsat livskvalitet.

Medicingennemgang og afmedicinering kræver mange lægefaglige overvejelser og skal være målrettet det enkelte individ. I lægedelen af modulet er det meningen, at du skal reflektere over dette. Der findes lægefaglige retningslinjer for, hvornår medicin skal gives, men ofte er der ikke specifikke  retningslinjer for, hvornår det skal seponeres. Derfor findes der ofte ikke 100 % rigtige eller forkerte  svar.

Den praktiserende læge er ekspert i at inddrage individet og se fordele og ulemper for den enkelte  patient, og med de faglige retningslinjer i baghovedet er den praktiserende læge den bedste til at  gennemgå en medicinliste. Modulet giver hjælp til denne proces og de refleksioner som kommer, når man laver en medicingennemgang.

Læs om vores gratis facilitatorkurser

Du kan også spørge i din DGE-gruppe eller klynge, om der er en uddannet facilitator, som vil hjælpe. Eller du kan kontakte en efteruddannelsesvejleder i din region.

Vejlederen kan hjælpe med at finde en facilitator eller en gruppe, som du kan deltage i.

Se kontaktoplysninger på efteruddannelsesvejledere her (ligger bag login)

Er du berettiget til tilskud fra Fonden for Almen Praksis, kan du efter afholdelse søge:

  • Kr. 4.500,- i efteruddannelseshonorar pr. dag (hverdage kl. 8-20)
  • Maks. kr. 2.800,- til fx forplejning pr. dag
  • Maks. kr. 1.500,- til transportudgifter

Vær opmærksom på, at din deltagelse i Systematisk Efteruddannelse (SE) først bliver registreret, når du har søgt tilskud for din deltagelse. Det gælder også for SKGE- og SGE-forløb.

I kan vælge at afholde SGE-forløbene i klinikken, privat eller på et kursussted, f.eks. Comwell eller Scandic Hotel, som PLO-E har lavet en særaftale med.

Se adresseliste og kontaktoplysninger på konferencestederne

Hvis I bestiller et mødelokale, er det vigtigt, at I oplyser hotellet om særaftalen med Lægeforeningen/PLO Efteruddannelse samt at faktura skal udstedes til jer.

Materialet består af Gruppedannelse
  • En lægefaglig del som opfylder kriterierne for SE
  • Et KGE-modul til hele klinikken
  • Cases, som tager udgangspunkt i situationer fra jeres hverdag i praksis
  • Arbejdsspørgsmål
  • En række videoklip med eksperter, som udtaler sig om det pågældende emne
  • Evaluering (SurveyXact)
Gruppen skal bestå af min. 5 personer. Vi anbefaler, at I er 5-12, da det bidrager til en god gruppedynamik - og det er svært at facilitere en gruppe på mere end 12.