Gå til indhold

Kom til foredrag v/EliteForsk-vinder Per Borghammer: Parkinsons sygdom - en systemisk sygdom, der starter i tarmen og ligner Creutzfeldt-Jakob

Kursus Lægeforeningen Sjælland

Lægeforeningen Sjælland inviterer dig og dine sjællandske kolleger til foredrag med fokus på Parkinsons sygdom.

Gennem det meste af det 20. århundrede blev Parkinsons sygdom anset for at være primært en bevægeforstyrrelse forårsaget af dopamintab. Nu ved vi, at Parkinson involverer, ikke blot hele centralnervesystemet, men også det perifere autonome nervesystem. I den vestlige verden vil 1 ud af 40 personer få diagnosen i løbet af livet, men op til 30% af ældre mennesker har forstadier til Parkinsons sygdom i hjernen ved obduktionsstudier.

De grundlæggende sygdomsmekanismer har stor lighed med prionsygdomme som f.eks. Creutzfeldt-Jakob i den forstand, at sygdomsprocessen formentligt starter stokastisk i et enkelt neuron og dernæst spreder sig gennem det neurale netværk. Stadig mere evidens peger på, at sygdommen hos mange patienter starter i tarmen mere end 20 år før diagnosen - muligvis forårsaget af trigger mekanismer som infektion, inflammation og mikrobielle faktorer. Sygdommen invaderer derefter hjernen via vagusnerven og det sympatiske nervesystem - og er dermed kun en sekundær hjernesygdom. Hos andre patienter starter sygdommen formentligt i hjernen selv, eller invaderer centralnervesystemet via en primær affektion af lugtenerven.

Dette spændende foredrag leveres af Modtager af EliteForsk-prisen 2023
Per Borghammer, Klinisk professor, ph.d., dr.med. fra Aarhus Universitet, som vil føre os igennem Parkinsons sygdom fra James Parkinsons første beskrivelser i 1817 og op til den mest moderne forskning.

Tilmeld dig senest 7. juni 2023.

Efter tilmelding modtager du en bekræftelse på din deltagelse. Kommer du på venteliste, kontakter vi dig hvis der bliver ledige pladser.

Foredraget er arrangeret af Lægeforeningen Sjællands bestyrelse.
Det er gratis og forbeholdt læger, som er medlem af Lægeforeningen Sjælland.

Jeg glæder mig til at byde dig velkommen.

Med venlig hilsen

Johan Ludvig Reventlow
Formand
Lægeforeningen Sjælland