Gå til indhold

Læger om alkohol og tobak i sundhedsreform: Fremtidige generationer vil takke os

Nyhed Lægeforeningen

Børn og unge har alt for længe været fanget i Danmarks skadelige alkoholkultur, og alt for mange bruger tobaks- eller nikotinprodukter dagligt og risikerer at ende i en livslang og skadelig afhængighed af nikotin. Derfor bakker Lægeforeningen op om regeringens forslag.

Regeringens nye ambitiøse retning for forebyggelse, som de har præsenteret i deres udspil til en sundhedsreform, er derfor en milepæl for folkesundheden i Danmark, mener Camilla Noelle Rathcke, der er formand for Lægeforeningen.


Tiltagene vil gøre en markant forskel for både den enkelte unges sundhed, og det vil også spare sundhedsvæsenet for mange patienter med følgesygdomme fra et skadeligt forbrug af alkohol eller tobak i fremtiden, påpeger hun.


Afgørende at beskytte børn og unge mod alkohol
Camilla Noelle Rathcke fortæller, at en 18-års aldersgrænse for salg af alkohol er et af de absolut mest effektive værktøjer, man kan tage i brug for at hjælpe børn og unge ud af den skadelige alkoholkultur, der hersker i Danmark.


”Det er på tide, at vi som samfund tager ansvar og får skabt rammerne for, at vores børn og unge kan få et sundere forhold til alkohol, end hvad de voksne generationer har præsteret. Jeg har derfor ikke andet end ros tilovers for, at regeringen vil sætte aldersgrænsen op til 18 år. Vi ved, det virker, og med lovning om flere forebyggelsestiltag i regeringens kommende alkoholhandleplan, ser fremtiden lys ud for vores børn og unge,” siger Camilla Noelle Rathcke.


I udspillet præsenteres også regeringens ambition om, at ingen født i og efter 2010 skal starte med at ryge og bruge andre nikotinprodukter.


”Målsætningen er et kvantespring fremad i den danske forebyggelsesindsats. Lægeforeningen bakker fuldt og helt op om ambitiøse initiativer og forbud af salg til 2010+ generationerne, så vi når målet. De fremtidige røg og nikotinfri generationer vil takke os for endelig at trække en streg i sandet og for at være ambitiøse på deres vegne,” siger Camilla Noelle Rathcke og fortsætter:


”I sidste ende bliver det også en stor gevinst for vores sundhedsvæsen. Med så ambitiøse forebyggelsestiltag kan vi på samfundsniveau undgå en del af de meget behandlingskrævende sygdomme, som et skadeligt forbrug af alkohol eller tobak resulterer i,” afslutter hun.