Gå til indhold

Immunterapi

Kursus Lægeforeningen

Effekt, bivirkninger og udfordringer ved immunterapi til kræftbehandling

Immunterapien repræsenterer en helt ny måde at tænke kræftbehandling på, hvor behandlingen er rettet mod immunsystemet og ikke direkte mod cancercellerne. Med andre ord virker cancer-immunterapi ved at aktivere immunsystemet til at bekæmpe kræften, hvilket kan medføre markante behandlingsresultater, men også tilfælde af helt nye former for immun-medierede bivirkninger, som sundhedspersonalet skal kunne håndtere.

Kurset har fokus på disse nye typer bivirkninger og deres håndtering med gennemgang af cases. Derudover vil kurset give en bred introduktion til cancerimmunterapi herunder de udfordringer der kan være ved behandling af særligt udsatte patientgrupper som patienter med autoimmune sygdomme eller kroniske infektioner samt vurdering af immunterapiens effekt.

Målgrupperne for kurset er onkologer, endokrinologer og læger fra andre specialer, der er interesseret i immunterapi i kræftbehandlingen og dens bivirkninger.

Kræftbehandling med Immunterapi kræver GODT samarbejde på tværs af specialerne.

På kurset kommer vi ind på følgende emner:

  • Status og baggrund for kræftbehandling med immunterapi
  • Generelt om bivirkninger og håndtering
  • Håndtering af colitis og hepatitis bivirkninger
  • Håndtering af endokrine bivirkninger
  • Immunregulerende antistoffer – effekt og evaluering
  • Immunterapi til særligt udsatte patientgrupper

Kurset vil være en blanding af oplæg og casearbejde. Der vil være god mulighed for diskussion med både undervisere og kolleger undervejs.