Gå til indhold

Læger om pukkelafvikling: Vi kan ikke trylle

Nyhed Yngre Læger

Der er brug for en plan, der sikrer, at pukkelafviklingen ikke kører de ansatte i sundhedsvæsenet helt ned, skriver Yngre Lægers formand, Helga Schultz i et debatindlæg.

Beregninger på baggrund af nye tal fra Statens Serum Institut viser, at 6,6 procent af lægerne på hospitalerne i denne uge er meldt smittede med covid-19. Siden nytår har mere end 20 procent af lægerne været smittede. Billedet for de øvrige faggrupper ligner lægernes. Samtidig oplever mange afdelinger stor mangel på ansatte.

Alligevel efterlyser sundhedsministeren en plan for, hvornår patienter, der har fået udskudt deres behandling og operationer, kan komme til. Utålmodigheden er stor – og det kan jeg godt forstå. Men der er ikke kun brug for en plan for, hvor hurtigt puklerne kan afvikles. Der er også brug for en plan for, hvordan pukkelafviklingen kan ske, uden det kører de ansatte i sundhedsvæsenet helt ned.

Mens smittetallet er på sit højeste i samfundet lige nu, gælder det i endnu højere grad blandt de ansatte på sygehusene. Overalt er sygemeldingerne mange, samtidig med at der er mangel på mange faggrupper.

Beregninger på baggrund af nye tal fra Statens Serum Institut viser, at 6,6 procent af lægerne på hospitalerne i denne uge er meldt smittede med covid-19.

Mange steder er der opgaver, der ikke kan nås, og mange læger og andet sundhedspersonale må tage ekstra vagter.

Det bliver politikerne nødt til at forholde sig til, når de taler om, at puklerne fra corona og sygeplejerskestrejken skal afvikles, og at der skal laves en plan for det nu – med hjælp fra det private.

Det er at stikke patienterne blår i øjnene, når ministeren siger, at det skal ske nu. Og genindførelsen af behandlings- og udredningsgarantien bliver derfor hurtig tom symbolpolitik. For vi kan som ansatte læger og andet sundhedspersonale desværre ikke trylle, og mange steder er det de samme ansatte, der skal trækkes på fra det offentlige og det private sundhedsvæsen.

Ingen kan holde til det i længden

Når ministeren nu vil mødes med Danske Regioner for at få en plan over, hvor hurtigt puklerne for de udskudte behandlinger kan indhentes, så er det ikke tilstrækkeligt. Der er lige nu så stor mangel på kompetente medarbejdere, at det også kræver, at medarbejderne bliver inddraget i en plan for, hvordan pukkelafviklingen kan ske uden, at de ansatte bliver kørt helt over. For sker der, bliver puklerne blot endnu større.

Alle ansatte i sundhedsvæsenet har længe kørt i ekstra højt gear. Det slider – og ingen kan holde til det i længden. Politikere og arbejdsgivere bliver derfor nødt til at være realistiske i deres udmeldinger og inddrage medarbejderne i, hvad der kan lade sig gøre.

Debatindlæg af Helga Schultz, bragt i Sundhedsmonitor den 10. februar 2022