Gå til indhold

Faglig voldgift: TR-beskyttelsen blandt speciallæger sat under pres

Nyhed Yngre Læger

En ny afgørelse slår fast, at en tillidsrepræsentant (TR) godt kan afskediges som led i en sparerunde. Det vækker bekymring hos Yngre Læger.

En speciallæge og tillidsvalgt på Aalborg Universitetshospital blev i november 2023 afskediget som led i en 4 procents besparelse. Nu har opmanden i en faglig voldgift afgjort, at det var i orden – til trods for den særlige beskyttelse, der normalt gælder for tillidsvalgte.

Afskedigelsen blev begrundet i en lokal beslutning om, at besparelsen skulle findes blandt speciallægerne. Blandt en snæver gruppe af læger – hvoraf én endnu ikke var tiltrådt – blev det den pågældende TR, der blev udvalgt til afskedigelse. 

Yngre Læger mente ikke, at regionen havde løftet bevisbyrden for, at der var tvingende årsager til at opsige en tillidsrepræsentant. Sagen blev derfor ført som faglig voldgift, hvor opmanden 2. juni 2025 afsagde kendelse.

Opmanden: Ledelsens skøn kan veje tungere end TR-beskyttelsen 

Opmanden vurderede, at det var i orden at gennemføre besparelsen, også selvom den ramte en TR. Det blev desuden accepteret, at ledelsen kunne afgrænse udvælgelsen til speciallæger og ikke inddrage for eksempel overlæger eller andre faggrupper. Som grundlag for, hvem der skulle opsiges, lagde opmanden vægt på ledelsens vurdering af, hvilken af speciallægerne der bedst kunne undværes. 

Afgørelsen åbner for, at hensyn til patienthåndteringen og ledelsens skøn kan veje tungere end TR-beskyttelsen – især blandt speciallæger. Opmanden lagde således i afgørelsen vægt på, at “der kan være forskel på arbejdspladser med høj specialisering og arbejdspladser med mere rutineprægede opgaver.” 

Yngre Læger: Grund til bekymring

Den pågældende speciallæge er i dag godt videre i sit arbejdsliv på et andet hospital, men det ændrer ikke på, at kendelsen kan få betydning for, hvordan beskyttelsen af TR’er fungerer i praksis – særligt på højt specialiserede afdelinger, hvor ledelsen kan nøjes med at pege på mindre forskelle i kvalifikationer blandt speciallægerne som argument for, at en afskedigelse har en tvingende årsag.

Hos Yngre Læger er forhandlingschef og vicedirektør Jesper Johansen Meisner skuffet over afgørelsen. 

”Det er problematisk, at kendelsen de facto udvander TR-beskyttelsen for speciallæger. Det er vi meget ærgerlige over, men for nuværende er der desværre ikke andet at gøre end at tage kendelsen til efterretning og starte en dialog med resten af den akademiske fagbevægelse om, hvordan vi ved OK26 kan få sikret TR-beskyttelsen også for højt specialiserede faggrupper,” siger han.