Gå til indhold

Voksne med angst og depression får hurtig adgang til psykiater

Nyhed PLO

Region Hovedstaden og Foreningen af Praktiserende Speciallæger har netop indgået en aftale, som giver praktiserende læger mulighed for at henvise voksne patienter med nyopstået eller aktuelt forværret angst og depression til en hurtig konsultation med en praktiserende psykiater uden om de normale ventelister.

Skyggen af en voksen sidder med bøjet hoved og bøjede ben

Praktiserende læger tager hver dag imod mennesker, som kæmper med psykiske udfordringer. Det kan være svært for en almen praktiserende læge at vurdere, hvad der er det rigtige behandlingstilbud.

Med den nye aftale kan voksne med angst og depression fra 1. januar 2025 inden for kort tid komme til en konsultation hos en psykiater uden om de lange ventelister i psykiatrien eller hos en praktiserende psykiater.

Med en hurtig vurdering hos en psykiater sikrer man, at patienten henvises til det rigtige behandlingstilbud. Psykiateren kan desuden starte behandling med det samme, hvis det er nødvendigt.

”Mange mennesker rammes på et tidspunkt i livet af angst og depression. Livet bliver sat på pause, og derfor et det vigtigt, at man hurtigt kan få en samtale med en psykiater, som kan hjælpe dig videre til det rigtige behandlingstilbud eller sætte gang i behandlingen med det samme", siger regionsrådsmedlem Tormod Olsen (Ø).

Forventninger er også, at flere patienter kan blive grebet tidligere, så den psykiske sygdom ikke udvikler sig. En afledt effekt af det er, at ventetiderne i psykiatrien og hos praktiserende psykologer og psykiatere bliver kortere.

"Vi ved, at tid er afgørende for, hvor godt man kommer igennem en sygdom som angst eller depression. Nu får vi mulighed for at tale med patienterne tidligere og sørge for, at vi på et tidligere tidspunkt kan målrette behandlingsforløbet, så patienten hurtigere kan få det rette behandlingstilbud. Det er en ordning, der fungerer i flere andre regioner og vi ved fra en VIVE-evaluering, at den er til fordel for både patienterne, almen praksis og samfundsøkonomien", siger Philipp Lange Thomsen, regionsbestyrelsesformand for Region Hovedstaden i Foreningen af Praktiserende Speciallæger.

Også Praktiserende Lægers Organisation (PLO) hilser aftalen velkommen:

”De praktiserende læger er glade for at få muligheden for at kunne henvise patienter med visse psykiske lidelser til en hurtig psykiatrisk vurdering. Det er noget, vi har kæmpet for i flere år, da man har haft meget gode erfaringer med det i andre regioner. Region Hovedstaden viser samarbejdsvilje og lydhørhed, når de nu indgår denne aftale med de praktiserende speciallæger i psykiatri. Med den nye aftale får patienten mulighed for hurtig afklaring. Det er en rigtig god løsning, som vil hjælpe mange mennesker” siger Peder Reistad, formand for PLO-Hovedstaden.

Fakta om aftalen

•    Aftalen træder i kraft 1. januar 2025
•    Politikerne i Region Hovedstaden har afsat 200.000 kr. i 2025 og 100.000 om året derefter til etablering af et bookingsystem til ordningen.