Gå til indhold

Almen praksis bør være en del af KBU’en for alle læger

Nyhed PLO

Sundhedsministeren har meldt ud, at nyuddannede læger fremover skal kunne tage en KBU, hvor psykiatrien udgør en del af forløbet. I dag består KBU af et halvt år i almen praksis og et halvt år i et somatisk speciale på et sygehus.

Af Jørgen Skadborg, formand for PLO

Psykiatrien er nødlidende, og derfor kan jeg godt se fornuften i på ny at gøre psykiatrien til en del af KBU’en.
Det forlyder, at det er 10 pct. af KBU-forløbene, der skal omfatte psykiatri, og at Sundhedsstyrelsen vil lægge op til, at disse KBU-læger skal arbejde seks måneder i psykiatrien og seks måneder i almen praksis.

Den model kan jeg bakke op om.

Jeg er derfor uenig med min formandskollega Helga Schultz fra YL, når hun skriver, at det halve år i psykiatrien skal træde i stedet for almen praksis.

I en tid, hvor alle er enige om at styrke almen praksis og det nære sundhedsvæsen, vil det være en helt forkert vej at gå. Der er behov for, at alle læger oplever at arbejde både i primær- og sekundærsektoren. De beskrevne kompetencer for KBU kan sagtens opnås i forløb, som omfatter almen praksis og psykiatri.

Jeg håber i øvrigt, at Sundhedsstyrelsen vil overveje en model, hvor de unge læger, som skal have psykiatri i KBU'en, starter med et halvt år i almen praksis, hvor de vil få en god, bred introduktion til lægegerningen, og har adgang til tæt og direkte supervision, mens de lærer de basale, kliniske færdigheder om både akutte og kroniske tilstande.

Indlægget er bragt i Sundhedsmonitor, 21. februar 2024