Almen praksis i mål med første milepæl i digitaliseringen af gravides forløb
Snart kan alle gravide udfylde et spørgeskema via Min Læge-appen forud for første konsultation hos egen læge. Det markerer første store milepæl i digitaliseringen af gravides forløb i sundhedsvæsenet.
Er det første gang, jeg er gravid? Har jeg ofte urinvejsinfektioner? Hvad med allergier? Mange nyligt gravide har besvaret den samme række af spørgsmål, mens de sad til den første konsultation hos egen læge og måske tænkt, at tiden kunne bruges smartere. Nu kan gravide klare spørgsmålene hjemmefra, så tiden kan gå til dét, som præger lige nøjagtig den enkeltes tidlige graviditetsforløb.
Det hele foregår via Min Læge-appen, hvor de gravide udfylder informationer via et spørgeskema, som klinikken sender til dem, når de booker tid til første konsultation under graviditeten. Klinikken udfylder så de resterende informationer i forbindelse med den gravides konsultation.
Det er PLO, der i samarbejde med lægesystemleverandørerne, PLSP og MedCom arbejder på at skabe en god Digital Svangrejournal. Dermed er det et samarbejde i almen praksis, der når første milepæl i digitaliseringen af gravides forløb.
Digital Svangrejournal kan indtil videre kun bruges i forbindelse med den gravides første graviditetsundersøgelse i almen praksis. Til de følgende undersøgelser i almen praksis, og til undersøgelserne hos jordemoderen og på fødestedet, bruges vandrejournalen på papir som hidtil. Derfor printer klinikken fortsat vandrejournalen og giver den gravide den med.
- PLO vil gerne gøre det endnu lettere at have kontakt med egen læge under en graviditet, og det at svare på nogle standardiserede spørgsmål kan lige så godt foregå derhjemme eller på arbejdet. Og så vil vi i almen praksis gerne tilbyde så individuel en konsultation som muligt, så den gravides situation er styrende for, hvad vi skal tale om, siger Karin Zimmer, der er formand for PLO’s digitaliseringsudvalg.
Om Digital Svangrejournal
Digital Svangrejournal er en del af det nationale projekt "Digital løsning til graviditetsforløb". Tanken er, at der på sigt sker dataudveksling til og med den digitale Graviditetsmappe, som indgår i et større nationalt projekt. Formålet er at lette deling af data om graviditetsforløb på tværs af sektorer og med den gravide selv. Ved fuld national implementering vil alle relevante parter kunne tilgå og bidrage til Graviditetsmappen, hvilket vil erstatte den nuværende papirbårne vandrejournal. Med Digital Svangrejournal kan almen praksis altså fejre en lille sejr mod den store.
Om Min Læge-appen
Flere end 2,5 millioner borgere i Danmark anvender appen til bl.a. at komme i kontakt med egen læge, deltage i videokonsultationer, se prøvesvar, aftaler med det øvrige sundhedsvæsen og meget mere.
At digitalisere hele svangrejournalen har gennem årene været årsag til mange udfordringer på tværs af den offentlige sektor. Det er nemlig utroligt svært at gøre i praksis. Det er der flere grunde til. Blandt andet fordi der er tale om to journaler, som skal understøtte to forskellige tekniske flows, samtidig med at de indeholder noget af den samme information. Svangrejournalen fungerer som henvisning fra praktiserende læge til fødested, mens vandrejournalen er en ”levende” journal, som bliver opdateret løbende i graviditetsforløbet. Det betyder, at arbejdsgangene i almen praksis og på de forskellige afdelinger på hospitalerne skal dele data på tværs af forskellige systemer. Samtidig skal den digitale løsning give den samme fleksibilitet som papiret gør, så denne understøtter behovet hos sundhedsmedarbejderne.