Arbejdspres på akutmodtagelserne kræver handling
Presset på akutmodtagelserne vokser, og konsekvenserne fylder også i medierne, som bl.a. rapporterer fra England, hvor galt det kan gå. Heldigvis er vi langt fra engelske tilstande i Danmark, men det er afgørende, at vi er ærlige om problemerne og gør noget ved dem, fastslår Overlægeforeningens formand Susanne Wammen.
I dag offentliggjorde Sundhedsministeriet en ny rapport om status i sundhedsvæsenet. Punkt to handler om, at presset på akutmodtagelserne er øget. Konklusionen lyder:
”Sygehusene oplever et øget antal akutte patienter, hvilket lægger et pres på akutmodtagelserne. Akutmodtagelserne udfordres yderligere af, at en personalemangel for visse specialiserede kompetencer udfordrer muligheden for at visitere patienterne videre i sygehuset”.
Også i dag fortæller Dagens Medicin, at en ny spørgeskemaundersøgelse blandt 145 læger i akutmodtagelser i hele landet - udført af Dansk Selskab for Akutmedicin og Yngre Danske Akutmedicinere - viser, at 55 procent af respondenterne føler sig helt eller delvist udbrændte.
Og i går kunne Herning Folkeblad fortælle om en bekymringsskrivelse fra special- og overlægegruppen på akutmodtagelsen på Gødstrup Hospital, som ifølge avisen beskriver en helt uholdbar hverdag på afdelingen, hvor det i store dele af døgnet ikke er muligt at tilbyde rettidig akutbehandling, og at potentielt livstruende sygdom eller tilskadekomst ikke bliver vurderet og behandlet i tide af en læge.
Overlægeforeningen: Tid til at handle
Overlægeforeningens formand Susanne Wammen opfordrer arbejdsgivere og politikere til at tage historierne alvorligt:
”At vi på to dage ser flere alvorlige historier, er udtryk for, at problemet med arbejdspres i akutmodtagelserne er alvorligt og presserende. Problemet er ikke nyt for nogen i sundhedsvæsenet. Alligevel har man ikke formået at løse det, og der er heller ikke nogen nemme løsninger. Sundhedsministeriet har nemlig ret i, at der kommer flere akutte patienter, samtidig med at vi mangler personale”, siger hun og fortsætter:
”At situationen er svær, betyde dog ikke, at man ikke skal gøre noget. Tværtimod kræver det, at man fastholder fokus og er ærlig om, hvor problemerne er. Det synes jeg både Sundhedsministeriet, selskaberne for akutmedicin og kollegerne i Gødstrup formår i de tre eksempler. Og selvom det er besværligt og ubehageligt at høre om, så er det nødvendigt med den åbenhed for at erkende problemerne og handle på dem”.
Og der er stadig tid til at handle, understreger Susanne Wammen:
”Historierne om de pressede forhold i de danske akutmodtagelser får sikkert mange til at tænke på meldingerne fra akutlægerne i England om flere hundrede dødsfald om ugen på grund af travlhed. Jeg vil gerne understrege, at dér er vi slet ikke i Danmark. Som borger skal man ikke være bange for at tage på sygehuset eller ringe efter ambulancen”, siger Susanne Wammen og fortsætter:
”Omvendt må vi også være ærlige og sige, at der sker fejl i sundhedsvæsenet. Nogle fejl skyldes travlhed. Når det sker, er det forfærdeligt for patienten og de pårørende – men også for de sundhedsprofessionelle, der jo går på arbejde for at hjælpe patienterne. Derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan for at forebygge fejl og lære af dem, der sker. Derfor skal vi ikke være kede af beretningerne om travlhed i akutmodtagelserne – vi skal være bekymrede over den virkelighed, de beskriver, og så skal vi gøre noget ved det. Her bidrager Overlægeforeningen gerne til at finde at løsninger”.
Læs mere:
Sundhedsministeriets rapport: Nyt eftersyn viser store udfordringer med afvikling af ventelister | Indenrigs- og Sundhedsministeriet (sum.dk)
Dagens Medicin: Der skal investeres i arbejdsmiljøet på akutafdelingerne nu, hvis sikkerheden for patienter som dig og mig skal sikres - Dagens Medicin
Herning Folkeblad (bag login): Risikerer at dø i venteværelset: Pressede akutlæger frygter for patienternes liv | Herning Folkeblad