Gå til indhold

Forløbsplaner er nu på sundhedsjournalen

Nyhed PLO

Det sammenhængende sundhedsvæsen får nu endnu et ben at gå på: Borgernes forløbsplaner er nu på sundhedsjournalen. Derfor kan både kommunernes og hospitalernes medarbejdere se og agere ud fra forløbsplaner lavet af de praktiserende læger, hvilket optimerer patienternes behandling.

De praktiserende læger laver digitale forløbsplaner for de mange patienter, der har en eller flere af tre kroniske sygdomme. Forløbsplanerne har i et stykke tid været tilgængelige for patienterne i Min Læge-appen og på hjemmesiden forløbsplan.dk, og nu kan også andre sundhedsmedarbejdere rundt om patienterne orientere sig i forløbsplanerne, fordi de kan se dem på sundhedsjournalen. Det er patienter med KOL, diabetes type 2 og iskæmisk hjertesygdom der tilbydes en forløbsplan.

- Teknikken understøtter nu de politiske ambitioner om at gøre patientens behandling på tværs af sundhedsvæsenet så enkel som muligt. At sundhedsmedarbejdere i kommuner og regioner kan se patientens forløbsplaner betyder, at de kan tilrettelægge deres behandlingsplaner ud fra viden om, hvilken behandling patienten får gennem sin egen læge, siger Mireille Lacroix, der er næstformand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Hun glæder sig samtidig over, at de praktiserende læger lavede hele 185.000 forløbsplaner i 2023, hvilket er flere, end der var målet. 
 
Sundhed.dk siger: 
-  Når forløbsplanerne fremover kan ses i sundhedsjournalen, som man tilgår via sundhed.dk, så har vi taget endnu et vigtigt skridt i retning af at binde sundhedsvæsenet bedre sammen. Det er til glæde og gavn for både patienter og deres eventuelle pårørende såvel som for sundhedsmedarbejderne i alle dele af vores sundhedsvæsen, siger Morten Elbæk Petersen, der er direktør for sundhed.dk.
 
Hos Sundhedsdatastyrelsen glæder direktør, Thomas Fredenslund sig over, at det bliver lettere at være patient:
-   Det er hårdt nok at være syg uden også at skulle være den, der overbringer viden mellem sundhedspersoner. Derfor er jeg glad for, at vi i Sundhedsdatastyrelsen har været med til at gøre forløbsplanerne tilgængelige, så sundhedspersoner på tværs af sektorer kan give en sammenhængende behandling uden at belaste patienterne yderligere. 

Historien om forløbsplaner blev bragt i Danske Kommuner den 12. juni 2024

Faktaboks: Hvad er forløbsplaner?

Forløbsplaner bidrager til at styrke patientens egenomsorg og kontrol med egen sygdom. Planen indeholder bl.a. et overblik over konsultationer i lægehuset og de seneste målinger for sygdommen.