Gå til indhold

Det betyder OK24 for speciallægers løn

Nyhed Yngre Læger

OK24 giver både generelle lønstigninger, stigning i pensionen og et forhøjet ulempetillæg. Men hvad betyder det i kroner og øre? Se her, hvor meget din løn stiger allerede i år.

Generelle lønstigninger, forhøjet pensionsbidrag. Og et højere ulempetillæg. Det er nogle af de elementer, der indgår i den samlede økonomiske ramme for den kommende overenskomstperiode. 

Her venter en lønstigning på 4 procent pr. 1. april 2024. Og 1,76 procent yderligere igen til oktober. Herudover kommer der lønstigninger på 0,45 procent i slutningen af 2025, ligesom reguleringsordningen også vil give mere i løn, uden at det dog på nuværende tidspunkt ligger helt fast hvor meget. 

”Det siger sig selv, at det afhænger af ens nuværende løn, hvor meget det vil være i kroner og øre for den enkelte. Ens lønstigning skal beregnes ud fra ens nuværende samlede løn. Det vil sige både grundlønnen og alle regulerede tillæg,” forklarer Søren Helsø, der er forperson for Yngre Lægers Overenskomstudvalg og en del af forhandlingsdelegationen.

Lønstigning på næsten 4.000 kr. om måneden

For en gennemsnitslønnet afdelingslæge vil OK24 give 3.990 kr. mere om måneden før skat i 2024. Hertil kommer pensionen. Lønstigningen er beregnet ud fra en månedsløn på 69.280 kr., hvilket er gennemsnitslønnen uden pension for en afdelingslæge i regionerne ifølge Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

”Nogle vil selvfølgelig få mindre, mens andre vil få mere, for alle har ikke de samme tillæg,” siger Søren Helsø.

Reallønsstigning – fremadrettet

Han er glad for, at OK24 ser ud til at sikre en reallønsstigning for den kommende overenskomstperiode.

”Jeg ved godt, at nogle havde håbet på, at reallønnen også var blevet bevaret bagudrettet – altså i forhold til den forrige overenskomstperiode, hvor inflationen var usædvanlig høj. Med de 8,8 procent lønstigninger når vi ikke helt i mål. Men med en ekstra, særlig forhandling om udmøntning af ekstra midler i slutningen af 2025 regner vi med, at vi kommer meget tæt på," siger Søren Helsø.

Ulempetillægget får et stort hak op

Ud over de lønstigninger, der kan aflæses på ens lønseddel i løbet af i år, er det i OK24 vedtaget, at især afdelingslægernes ulempetillæg skal stige. Det vil ske pr. 1. april 2025. Her stiger ulempetillægget med 100 kr. i timen. Det betyder, at det lille ulempetillæg fra april 2025 bliver på 179,65 kr. i timen, og det store ulempetillæg bliver på 218,04 kr. i timen. Og den stigning er Søren Helsø godt tilfreds med.

”Vi gik til forhandlingerne med et krav om, at vi som læger skal lægge så meget af vores arbejdstid som muligt i dagtiden og i hverdagene. Kun de mest uopsættelige opgaver bør laves om natten, for det er hårdt og belastende for kroppen at arbejde om natten. Både for en selv og for ens familieliv. Derfor skal det være så dyrt for arbejdsgiverne som muligt at sende læger på arbejde om natten. Det er et højere ulempetillæg med til at regulere,” vurderer Søren Helsø.

Også pensionen vil fra 1. april 2025 stige en smule. For speciallæger stiger den fra de nuværende 18,96 til 19,36 procent. Pensionsstigningen omfatter alle pensionsgivende løndele, det vil sige din grundløn og dine centralt og lokalt aftalte tillæg.