Gå til indhold

Det går fremad med lægedækningen i Nordjylland

Nyhed PLO

Der er i de seneste år sket meget positivt i forhold til lægemanglen i Nordjylland. Færre praktiserende læger har i dag lukket for tilgang af nye patienter end for bare få år siden, skriver formanden for PLO-Nordjylland i debatindlæg.

Af formand for PLO-Nordjylland og praktiserende læge i Nibe Charlotte Lønskov

Nordjyske Stiftstidende bragte den 25. oktober en interessant artikel om praktiserende læger i Nordjylland, i anledning af at lægedækning er det tema, nordjyderne går mest op i op til det kommende regionsrådsvalg.


Jeg synes, artiklen tegner et lidt mere dystert billede af situationen her i regionen, end der er belæg for. 

Der er nemlig i de seneste år sket meget positivt i forhold til lægemanglen i Nordjylland. Færre praktiserende læger har i dag lukket for tilgang af nye patienter end for bare få år siden. Det er min forventning, at den positive udvikling vil fortsætte. For takket være medicinuddannelsen i Aalborg, som startede 2010, ser vi om få år de første speciallæger uddannet fra Nordjylland, og mange af dem tror jeg vil slå sig med som praktiserende læger i Nordjylland.

Siden januar 2021 er antallet af patienter tilknyttet en regions- eller udbudsklinik halveret i Region Nordjylland. Det viser, at stadig flere patienter har deres egen familielæge, og det er meget positivt.

For nylig viste en undersøgelse, at 81 procent af de unge, kommende praktiserende læger forventer at have egen praksis fem år efter endt uddannelse. Og hvis nogle af de unge læger gerne lige vil se tiden an, inden de køber egen praksis, er der gode muligheder for at være ansat læge i en ganske almindelig praksis. Man behøver ikke søge over i en regions- eller udbudsklinik for at blive ansat som læge.

Alt i alt går det fremad med lægedækningen her i regionen, og jeg ser frem til et fortsat godt samarbejde med Region Nordjylland om løsninger, der skal få os det sidste stykke. 

**********************************************
Debatindlægget er bragt i Nordjyske den 4. november 2021.