Gå til indhold

Flere plejehjemsbeboere får plejehjemslæger

Nyhed PLO

Ifølge nye tal skønnes det, at omkring 83 procent af alle plejehjem nu har en fast plejehjemslæge. Det er godt for de ældre borgere, der ofte undgår indlæggelser, når de bor på et plejehjem med fast læge.

En af de væsentligste fordele ved at tilknytte en fast praktiserende læge til et plejehjem er, at det kan forebygge op imod hver tredje indlæggelse:

- Det er godt for sammenhængen i sundhedsvæsenet på tværs af sektorer, at vi har nået delmålet. Vi ved fra undersøgelser, at plejehjemslæger sikrer tryghed for de ældre borgere, hjælper personalet på plejehjemmene og forebygger indlæggelser på hospitalerne, siger Jørgen Skadborg, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Det kan praktiserende læge på Ærø, Kurt Overgård Høeg, skrive under på:

- På plejehjemmet kommer jeg helt tæt på både de ældre og deres pårørende. Her sker der sommetider det, at vi tager snakken om, hvorvidt værdien ved de gentagende og ofte belastende hospitalsindlæggelser er højere end alternativet: At den ældre borger bliver i sine trygge rammer. Det er en fin snak, som alle får rigtig meget ud af.

Ældre Sagen har også i flere år arbejdet for, at alle plejehjem får en fast tilknyttet læge:

- En fast læge på plejehjemmet har meget stor betydning for, at svækkede ældre på plejehjemmet kan føle sig trygge. Ældre på plejehjem har ofte mange sygdomme, og de er afhængige af, at personalet omkring dem får den nødvendige faglige sparring og hjælp til tidlig opsporing, så man som ældre ikke behøver blive indlagt unødvendigt, men får den rette behandling, siger administrerende direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup.

Opgaven kommer med et stort ansvar

Målet, der blev indgået i forbindelse med de praktiserende lægers seneste overenskomst, er, at alle plejehjem skal have tilknyttet en plejehjemslæge. I første omgang er det aftalt, at minimum 80 procent af alle plejehjem skal have en plejehjemslæge inden slutningen af næste år.

Ifølge nye tal fra Danske Regioner skønnes det, at omkring 83 procent af alle plejehjem allerede nu har en fast plejehjemslæge. Dermed er der god grund til at glæde sig over, at udviklingen går hurtigere, end man turde håbe på:

- De praktiserende læger har i høj grad taget opgaven på sig, lyder det fra Jørgen Skadborg. Han afslutter:

- At være plejehjemslæge kommer med et stort ansvar for de ældre borgeres fysiske og mentale sundhed. Det kan være en krævende opgave, men også meningsfuld, og derfor er jeg stolt over, at rigtig mange ældre borgere nu har en fasttilknyttet praktiserende læge gennem deres tid på plejehjemmet. Nu må vi se på, hvad vi kan gøre for at få de sidste med, så der bliver fasttilknyttede læger på alle plejecentre.

Det er ofte sårbare ældre, der bor på plejehjem.