Første yngre læge i Etisk Råd vil gøre sundhedsvidenskaben mere forståelig
For Ida Donkin er hendes fornemste opgave – både som yngre læge og som nyudpeget medlem af Etisk Råd – at sikre, at sundhedsvidenskaben og de anbefalinger, der gives til befolkningen, bliver formidlet jordnært og forståeligt, så de gør nytte hos dem, de er tiltænkt.
”Vi skal i lægeverdenen blive bedre til ikke at være for elitære. Etisk Råd har i sit ophav, at svære spørgsmål skal være til at forstå blandt befolkningen – og det kan den kun, hvis vi fagfolk får sundhedsvidenskaben ned på jorden. De gode og fornuftige anbefalinger, vi har på sundhedsområdet, skal være forståelige, for ellers køber befolkningen ikke ind på dem. Jeg vil gerne være med til at demokratisere sundhedsvidenskaben mere, så den bliver for hele befolkningen.”
Sådan indkapsler Ida Donkin, hvordan hun ser på sin rolle og ambition med opgaven i Etisk Råd. En opgave, som hun er ”stolt og beæret af - og meget ydmyg over” - at få tildelt. Hun er sig bevidst om, at det er en stor opgave, hun er på.
Det var opgaven allerede i forvejen, for den yngre læge, der til daglig er hoveduddannelseslæge i gynækologi og obstetrik på Nordsjællands Hospital. Hun har i flere år haft formidling af sundhedsvidenskab løbende som en rød tråd gennem karrieren, både som formidler i det digitale læringsunivers om sundhed og sygdom ”Læger Formidler”, som sundhedspolitisk kommentator i Berlingske og som forfatter til bogen ”Sygt eller sundt” fra 2019. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Lægevidenskabelige Selskaber.
Hun ser en kæmpe kommunikationsopgave for både sig selv og læger generelt: ”Vi skal bringe vores viden bredt ud i befolkningen. Det rækker ikke, at vores kommunikation til og med patienterne kun er i konsultationen,” forklarer hun.
Aldrig kun ét perspektiv
Ida Donkin er nysgerrig og går journalistisk, undersøgende, til værks, og det er denne tilgang, der i hendes øjne kan bringe sundhedsvidenskaben derhen, hvor den i højere grad bliver forståelig for befolkningen bredt:
”Jeg ser i anderledes perspektiver: Jeg har skrevet sammen med andre fagligheder, og blandt andet den vej igennem tænker jeg i, hvordan man også kan se tingene, end lige på den måde, min egen faglighed tilsiger. Jeg er vant til at tænke mig væk fra, hvad jeg selv tænker og mener, og være nysgerrig på, hvad andre tænker og mener. Dermed sidder jeg ikke kun som sundhedsformidler, men bringer andre fagligheder i spil for netop at anerkende, at man kan have forskellige syn på etiske dilemmaer og dermed kunne forstå en problemstilling mere nuanceret.”
Patientens bedste
Det vil komme i spil i Etisk Råd, hvor Ida Donkin blandt andet sidder til bords med fagligheder som psykologi, teologi, biologi, filosofi, litteratur- og idéhistorie, og hun ser en sammenhæng mellem Rådets tilgang og arbejde med dilemmaer og en læges arbejde i mødet med patienten:
”Det, jeg gerne vil bringe tilbage til lægestanden, er, at der er andre ting omkring os – andre måder at se, opfatte og forstå på. Vi skal huske, når vi står over for patienterne, at der kan være andre ting end lige en diagnose, der er vigtige for dem, det kan for eksempel være kultur, religion, følelser. Det skal vi tænke ind, når vi skal se på, hvad der er patientens bedste. Det er så vigtigt, at vi som læger bringer andre værdier og fagligheder ind, og at vi nysgerrige. På den måde hjælper vi patienterne bedst.”
Ida Donkin er udpeget til det Etiske Råd af Sundhedsminister Magnus Heunicke.