Gå til indhold

Forslag om afskaffelse af UTH-registrering vækker bekymring for lægers tryghed

Nyhed Yngre Læger

Et nyt forslag vil afskaffe sundhedspersoners pligt til at rapportere utilsigtede hændelser (UTH). Yngre Læger advarer om, at forslaget kan få alvorlige konsekvenser for psykologisk tryghed blandt læger, som allerede er presset af frygt for at begå fejl.

Ifølge et nyt forslag fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet skal sundhedspersonale ikke længere være forpligtet til at rapportere utilsigtede hændelser til regioner og kommuner. Det vækker bekymring hos flere aktører, herunder Yngre Læger, som frygter, at en afskaffelse af rapporteringssystemet vil fjerne et centralt redskab til at lære af fejl og skabe en kultur, hvor man ikke taler åbent om de fejl, som alle kommer til at begå.

"For os som læger er det vigtigt, at vi har mulighed for at rapportere utilsigtede hændelser uden frygt for repressalier. Det er helt grundlæggende, hvis vi skal sikre, at vi taler åbent om de fejl, som vi alle sammen kommer til at begå," siger Yngre Lægers forperson, Wendy Sophie Schou.

Yngre læger frygter for konsekvenserne

Hun er samtidig bekymret for, hvad en eventuel afskaffelse af systemet vil få af konsekvenser for lægernes arbejdsmiljø og tryghed.

"I sundhedsvæsenet forsøger vi at opbygge en kultur, der tilskynder åbenhed om fejl. Det er helt afgørende for, at vi kan lære af fejlene og forhindre dem i fremtiden. Hvis rapporteringen fjernes, risikerer vi, at frygten for repressalier afholder sundhedspersonalet fra at indberette fejl," forklarer Wendy Sophie Schou og advarer om, at frygten for repressalier kan få læger til at tie stille om fejl.

Wendy Sophie Schou - forperson Yngre Læger
Det er vigtigt, at vi har mulighed for at rapportere utilsigtede hændelser uden frygt for repressalier, siger Wendy Sophie Schou

”Det vil ikke bare påvirke lægers psykologiske tryghed, men også fjerne en afgørende kilde til læring og forbedring i vores sundhedssystem,” mener hun.

Hun oplever, at debatten om Svendborgsagen i 2017 har forværret lægers frygt for at begå fejl. Og en medlemsundersøgelse fra Yngre Læger viser da også, at tre ud af fire yngre læger frygter at begå fejl i deres daglige arbejde.

UTH-systemet skal forbedres – ikke afskaffes

Selvom Wendy Sophie Schou anerkender, at systemet med at indberette utilsigtede hændelser ikke er perfekt, så ser hun ingen fordel i at afskaffe det.

"UTH-systemet kan helt klart forbedres. I min egen kliniske hverdag oplever jeg ikke, at vi udnytter potentialet godt nok. Men løsningen er ikke at nedlægge det – vi bør i stedet arbejde på at forbedre det og sikre, at det bliver brugt optimalt til læring,” siger hun og opfordrer politikerne til at genoverveje forslaget og tage højde for de langsigtede konsekvenser, det kan få for både lægers tryghed og patientsikkerheden.