Gå til indhold

Hvorfor vil regionen fjerne adgangen til billeddiagnostik?

Nyhed PLO

Det er mærkeligt, hvordan regionerne hele tiden snakker om at styrke almen praksis og udbygge vores sektor, men her i Region Syddanmark vælger man så at gøre det modsatte, skriver formanden for PLO-Syddanmark i debatindlæg.

Af Birgitte Ries Møller, formand for PLO-Syddanmark, praktiserende læge i Odense

Jeg husker stadig en sommerdag, hvor jeg modtog et billede fra en ung kvindes ryg. Jeg var ikke i tvivl. Hun kom samme dag direkte videre i cancerpakke. Det var hurtig, effektiv og korrekt visitation. Jeg er derfor ærgerlig over, at udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark nu vil fjerne vores aftale om, at patienter kan sende billeder til egen læge for en hurtig vurdering af, om fx et modermærke kan være tegn på kræft.

Alle ønsker hurtig tilgængelighed til egen læge, og vores region er indtil nu gået i front på dette område. Men det skal være slut, mener det ansvarlige udvalg.
Når man på den måde fjerner økonomi fra almen praksis, medfører det naturligvis besparelser. Der skæres i omkostninger, og serviceniveauet falder. Det vil gå ud over patienterne, som vil opleve længere ventetider på at komme til lægen.

Det er mærkeligt, hvordan regionerne hele tiden snakker om at styrke almen praksis og udbygge vores sektor, men her i Region Syddanmark vælger man så at gøre det modsatte. Hvorfor fjerne en ordning, som har fungeret virkelig godt og hjulpet mange patienter med en hurtig afklaring af, om de havde cancer eller anden alvorlig sygdom?

Sygehusene afvikler lige nu deres store ambulatorier. Når de gør det, er det ofte med råd om opfølgning i almen praksis. Opgaven for de praktiserende læger vokser og vokser, og desværre påvirker det vores tilgængelighed. Det bliver sværere at få en tid ved lægen, og når man fjerner billedvurderinger, må patienten i stedet få en videotid eller komme op til lægen. Det er gammeldags og ufleksibelt.

 

Indlægget har været bragt i Avisen Danmark den 6. februar.