Gå til indhold

Klar besked fra Lægedage 2022: Borgerne har brug for flere faste læger

Nyhed PLO

I den kommende uge valfarter praktiserende læger og praksispersonale til Lægedage 2022. Efteruddannelsesugen finder sted ovenpå et skelsættende år for almen praksis, hvor sundhedsreformen har slået fast, at der bør tages initiativer til at sikre lægedækningen frem mod 2035. Dette budskab bliver der også bakket op om på Lægedage.

I dag åbner det årlige og ugelange efteruddannelsesarrangement arrangeret af PLO og DSAM: Lægedage. Der er i år 2438 personer fra almen praksis tilmeldt Lægedage, og mange deltager mere en bare én dag. Det er Bella Centret, der danner rammen om de flere end 125 kurser for praktiserende læger og deres personale fra hele landet.

Skelsættende år for almen praksis
Efteruddannelsesugen finder sted ovenpå et skelsættende år for almen praksis: Sundhedsreformen har slået fast, at der skal være 5.000 praktiserende læger i år 2035. Reformen understreger, at politikerne er klar til at investere i det nære sundhedsvæsen, og PLO’s formand, Jørgen Skadborg, glæder sig på borgernes vegne til, at vi som samfund skridt for skridt indfrier milepælen. Han ønsker, at almen praksis i højere grad end i dag skal bidrage til at højne lighed i sundhed:

- I et land som Danmark skal vi ikke have lægedækningstruede områder. Og vi praktiserende læger skal bruge mere tid på dem med et stort behov for os. Døjer man med en eller flere kroniske sygdomme, så skal en tur forbi egen læge betyde, at man kan gå derfra med vished om, at lægen har tid og mulighed for at udfylde rollen som ens tovholder i sundhedsvæsenet. Uanset hvor man bor i landet. Ambitionen forudsætter, at vi bliver flere faste læger over hele landet, og så kræver den, at der frigives tid hos den enkelte læge til at tilbyde længere konsultationer til dem med behov.

Snart vil den politiske debat på Lægedage 2022 finde sted, og her håber Jørgen Skadborg at høre, at flere politikere deler de samme visioner:

- Vi har som samfund hele tiden været enige om, at praktiserende læger har en kernerolle i sundhedsvæsenet. Men nu er vi nået dertil, hvor der er akut behov for at flere nedsætter sig som faste, praktiserende læger alle de steder i landet, hvor der lige nu er for få. Her har vi i høj grad brug for både handlekraft på Christiansborg og i regionerne, ligesom vi i PLO naturligvis vil gøre vores for at skubbe på udviklingen. Vi ved, at det kan lade sig gøre, for Thisted er et godt eksempel på at vi sammen kan sikre lægedækningen, hvis bare de rette betingelser er tilstede for at skabe et attraktivt fagligt miljø for unge læger, afslutter formanden.

Åbningssessionen på Lægedage 2022