Gå til indhold

Lægeforeningen: Det er en hån mod patienterne, at vi stadig venter på en 10-årsplan for psykiatri

Nyhed Lægeforeningen

I ny undersøgelse svarer næsten to ud af tre læger ansat i psykiatrien, at forholdene i psykiatrien over de sidste to år er blevet forværret. Både antallet af sengepladser og kapaciteten af ansatte får sønderlemmende kritik i undersøgelsen, og Lægeforeningen kræver nu, at regeringen får lavet en 10-årsplan for psykiatrien.

Lægeforeningen har undersøgt den aktuelle tilstand i psykiatrien ved at spørge sine medlemmer ansat i sektoren, og tallene er skræmmende. 63 procent beskriver vilkårene for at levere en høj faglig kvalitet i psykiatrien som forværret eller væsentligt forværret over de seneste to år.


Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke siger: ”De her tal viser med al tydelighed, at 10-årsplanen for psykiatri burde være vedtaget for længst. Når læger i både psykiatri- og børne- og ungdomspsykiatri så entydigt svarer, at forholdene er blevet forværret over de sidste to år, så kan Christiansborg ikke længere sidde på hænderne. Få så vedtaget den 10-årsplan for psykiatrien. Eller send i det mindste en nødpakke nu og få 10-årsplanen på plads snarest efter. Det skylder I patienterne,” siger lægeformanden.


Hun henviser til, at 10-årsplanen både var et valgløfte fra Socialdemokratiet og en del af regeringens forståelsespapir.


I undersøgelsen svarer 77 procent af de adspurgte, at der ikke er sengepladser nok til alle de patienter, som har behov for indlæggelse, og 77 procent svarer, at der ikke er personale nok til at give de indlagte patienter den bedst mulige behandling.


”Når 3 ud af 4 af læger svarer, at der hverken er sengepladser eller personalekapacitet til at tage sig af patienterne, så er jeg nødt til at sige, at jeg frygter, at det kan koste menneskeliv, at vi endnu ikke har fået en psykiatriplan. Vi ville aldrig acceptere det her på kræftområdet, og det er en hån mod psykiatrien, at vi stadig venter på 10-årsplanen,” uddyber Camilla Noelle Rathcke, Formand for Lægeforeningen.


Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til en 10-årsplan, som blev præsenteret i januar, var lige til at sætte i stikket, peger hun på.


For sent i gang med behandlingen. 82 procent af de adspurgte læger ansat i psykiatrien er enig eller meget enig i, at en betydelig andel af patienter med psykiske lidelser ville have haft reduceret alvorligheden af deres sygdom, hvis de havde fået behandling tidligere.


”Alt mens vi venter på en psykiatriplan, viser vores undersøgelse, at tilstandene forværres, og patienterne får langt mere alvorlige forløb, end de burde, fordi de ikke tilses i tide og ikke tilbydes den rette behandling. Det kan vi ikke være bekendt i et velfærdssamfund. Det står som en bunden opgave i regeringens forståelsespapir, at psykiatrien skal løftes, og der skal laves en aftale om en 10-årsplan for psykiatrien med bindende mål, nu vil vi ikke vente længere,” siger Camilla Noelle Rathcke.


Det faglige oplæg fra Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen kom tilbage i januar, og mange af sektorens parter var enige om, at det faglige oplæg var meget tæt på en køreplan for, hvad den kommende psykiatriplan skulle indeholde, derfor er det med stor forundring, at regeringen ikke for længst har taget hul på reelle forhandlinger.


(Lægeforeningen undersøgelse er lavet i perioden 2/5-9/5 2022, de adspurgte er læger ansat i psykiatrien.)