Gå til indhold

Lægeforeningen: Godt nyt, at der nu skal sikres flere speciallæger

Nyhed Lægeforeningen

Lægeforeningen tager pænt imod, at Sundhedsstyrelsen med en ny dimensioneringsplan vil sikre 100 ekstra speciallæger de næste to år. ”Positivt nyt, for der mangler i den grad speciallæger. Men det kan ikke stå alene. Lige så vigtigt er det, at vi får lavet den analyse, der nu er lagt op til, så vi på sigt får de speciallæger, vi har behov for, og så vi sikrer, at de læger, vi i dag uddanner også bliver speciallæger,” siger formand Camilla Rathcke.

Efter pres fra Lægeforeningen er der nu udsigt til, at flere læger kan blive speciallæger. En ny dimensioneringsplan plan åbner for, at der samlet sikres 100 ekstra forløb i 2024-2025, hvilket betyder 100 speciallæger mere. Det får en god modtagelse af Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke.

 

”Vi har fra lægeside i årevis presset på for, at flere læger skulle kunne blive speciallæger. At sikre at alle læger kan specialisere sig, er en afgørende forudsætning for, at vi i de kommende år kan give de mange flere patienter den nødvendige behandling. 100 ekstra speciallæger løser ikke problemet, men er et godt første skridt i den rigtige retning,” siger Camilla Rathcke.

 

Uden grundig analyse kommer vi ikke i mål

Lægeforeningens formand understreger, at de ekstra uddannelsesforløb skal ses i sammenhæng med den analyse af behovet for flere speciallæger, som er en del af økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner.

”Nu skal der sættes gang i en grundig analyse af, hvor mange og ikke mindst hvilke speciallæger, der bliver brug for i de kommende år i et presset sundhedsvæsen under konstant forandring. Det er helt afgørende, at de lægelige ressourcer bruges rigtigt, og det indebærer, at alle læger sikres mulighed for at blive speciallæge,” siger Camilla Rathcke.

 

Godt nyt for psykiatrien, dårligt nyt for almen praksis

Hun roser, at den nye dimensioneringsplan lægger op til at uddanne flere speciallæger til psykiatrien.

”At uddanne flere speciallæger til alle dele af psykiatrien er nødvendigt for at komme i mål med tiårsplanen for psykiatri. Det er opløftende, at man nu tager skridt til det. Men desværre er der er ikke udsigt til at øge antallet af speciallæger i almen medicin, altså de speciallæger, som bliver praktiserende læger. Det harmonerer dårligt med det politiske mål om flere praktiserende læger,” siger Lægeforeningens formand.

 

Regionerne skal forbedre rekrutteringen

Men ifølge Camilla Rathcke, kan det ikke stå alene at sikre flere speciallæger. Regionerne skal være meget mere aktive i deres rekrutteringsindsats overfor læger, som står overfor at skulle vælge speciale og forløb, påpeger hun.

”Regionerne skal sikre, at uddannelseskvaliteten bredt set er god nok på afdelingerne, så det ikke ender med en ”ond cirkel”, hvor pressede afdelinger afholder læger fra at søge forløb hos dem. Aktiv rekruttering kan lade sig gøre, viser bl.a. erfaringer fra Region Nordjylland,” siger hun.