Gå til indhold

Læger: Folketinget skal komme med plan, der halverer unges skadelige alkoholforbrug

Nyhed Lægeforeningen

Christiansborgs politikere skal sætte forpligtende mål for at nedbringe unges tårnhøje forbrug af alkohol. ”Politikerne skal være ambitiøse og gå efter at halvere de unges alkoholindtag og omfanget af binge-drinking i løbet af fem år,” siger Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen.

"

Der skal sættes prop i unges tårnhøje forbrug af alkohol, og det skal starte med, at Folketinget sætter forpligtende mål. Sådan lyder det i et nyt forslag fra Lægeforeningen, der vil have danske unge væk fra den triste sidsteplads i Europa målt på ansvarlige alkoholvaner.


Unges forbrug af alkohol i Danmark er tårnhøjt og starter, før de unge lovligt kan købe alkohol. 39 pct. af de danske unge på gymnasiale uddannelser drikker mere end 15 genstande om ugen. Målt på binge-drinking fuldskab og mængden af alkohol har danske unge det højeste forbrug blandt unge i Europa. Der skal simpelthen være færre unge, der kommer til udpumpning eller må ligge til overvågning på akutmodtagelserne på grund af druk, understreger Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen.


”Skolebørn og unge drikker alt for meget alkohol, og det er skadeligt for deres helbred. Det er på tide, at Folketinget tager et politisk ansvar for at beskytte børn og unge med en forpligtende national målsætning om at få alkoholforbruget ned. For eksempel ved at gå efter at halvere de unges alkoholindtag og omfanget af binge-drinking i løbet af fem år,” siger hun.


”Men mål gør det selvfølgelig ikke alene. Der er behov for en sammenhængende plan for, hvordan man når målene og får beskyttet børn og unge mod alkoholens skadevirkninger. Det kræver også, at der er vilje til at bruge de værktøjer, vi ved virker. Akkurat som med den ambitiøse handleplan mod børn og unges rygning, der blev vedtaget sidste år,” siger Camilla Noelle Rathcke.


Man bør se på alkoholfrie uddannelsessteder, håndhævning af regler for udskænkning og en gennemgribende ændring af alkoholkulturen og tilgængeligheden til alkohol. Her spiller priser på alkohol og aldersgrænser for køb af alkohol også ind, mener Lægeforeningens formand.


Næsten 600.000 danskere har et skadeligt alkoholforbrug, og de dårlige alkoholvaner grundlægges tidligt i livet. Mange unge oplever selv, at alkohol fylder for meget og efterspørger hjælp til at få en anden alkoholkultur.


”Som de voksne i samfundet skal Folketinget og vi andre tage ansvar for børn og unges helbred. Det sejler desværre på alkoholområdet i dag,” siger Lægeforeningens formand.


"