Læger om ny finanslov: En blød pakke for sundhedsvæsenet
Regeringen har netop forhandlet finansloven på plads med et flertal i Folketinget. Den nye coronavinterpakke er et kærkomment nu-og-her tiltag, men ”det er ikke et skridt i forhold til at levere de nødvendige langsigtede løsninger for det pressede sundhedsvæsen”, siger Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke. Hun glæder sig dog over forbedringer for udenlandsk uddannede læger.
Regeringen har netop præsenteret den finanslovsaftale, som er faldet på plads med et flertal i Folketinget. For sundhedsvæsenets vedkommende er der mest tale om midlertidige initiativer, som ikke løser de grundlæggende problemer, det pressede danske sundhedsvæsen står i. Det gælder også den meget omtalte midlertidige ”coronavinterpakke”, som er en del af aftalen. Sådan lyder vurderingen fra Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke.
”Samlet set er den her finanslov en ”blød pakke” for sundhedsvæsenet. På den ene side har regeringen erkendt, at sundhedsvæsenet slår alvorlige sprækker, og at der er mange grunde til, at det er under pres. På den anden side kommer man kun med midlertidige tiltag. Men der er altså brug for permanente løsninger på de grundlæggende problemer, som skiftende regeringer har vendt det blinde øje til i omtrent et årti,” siger Lægeforeningens formand.
”Det gælder underfinansiering, underbemanding, overbelægning med mere. Ligesom de kommende årtier byder på et stærkt stigende antal ældre, som lever længere med flere sygdomme, som skal behandles. Og vi skal have hænder, hoveder, rammer og ressourcer til at tage os af det stigende antal patienter. Det kræver et langvarigt løft og en gennemtænkt reform af sundhedsvæsenet. Her mangler der stadig handling fra regeringen,” understreger Camilla Rathcke.
Hvor er midlerne til psykiatrien?
Lægeforeningens formand undrer sig desuden over, at der ikke allerede på dette års finanslov er sat penge af, så tiårsplanen for psykiatri kan sættes i gang, når det faglige grundlag er på plads om kort tid.
”Vi skal have tårnhøje ambitioner om en bedre psykiatri. Den skal løftes på samme måde, som det skete på kræftområdet. Hvorfor vente med at sætte midler af, når tiårsplanen for psykiatri skal forhandles på plads lige om lidt,” siger Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen.
På samme måde undrer hun sig over, at der ikke er tiltag i finansloven, der hjælper patienter med dobbeltdiagnoser, dvs. patienter med både psykisk lidelse og misbrug.
”Der skal etableres et samlet behandlingstilbud i regionerne, så vi kan sikre, at både den psykiske lidelse og misbruget bliver håndteret samlet. Som samfund kan vi ikke være bekendt, at disse borgere falder mellem to stole. Vi var blevet stillet i udsigt, at denne problemstilling ville blive løst særskilt udenfor tiårsplanen for psykiatri, men der er intet sket. Det er problematisk,” siger Camilla Rathcke.
Hun noterer sig, at partierne har fået øjnene op for problemerne med lang ventetid på PPR (den kommunale psykologisk-pædagogisk rådgivning).
”Det er positivt, at der er politisk fokus på dette område. Men udfordringerne er allerede kortlagt. Der er nu brug for tage fat på løsninger, så børn ikke skal lide på lange ventelister,” siger hun.
Godt nyt for udenlandsk uddannede læger
Samtidig glæder Lægeforeningens formand sig over, at finansloven vil strømline autorisationsprocessen for udenlandsk uddannede læger, der kan og vil arbejde i det danske sundhedsvæsen. I dag venter de uacceptable 33 måneder på, at myndigheder overhovedet begynder at se på deres papirer. Derfor er det både tiltrængt og rigtigt, at finansloven sikrer penge til at bringe ventetiden ned, mener Camilla Rathcke.
”Endelig bliver der gjort op med den groteske situation, at Danmark i årevis parkerer udenlandsk uddannede læger i limbo. Nu er der givet politisk håndslag på en hurtigere, men stadig grundig proces. Det er godt nyt for patienterne og det pressede sundhedsvæsen, for vi mangler i den grad speciallæger i Danmark”, understreger hun.