Læger om ny økonomiaftale: Dybt skuffende, at regeringen ikke løfter det pressede sundhedsvæsen
Der er netop faldet en aftale på plads om sundhedsvæsenets økonomi det næste år mellem Danske Regioner og Finansministeriet, der forhandler for regeringen. Aftalen giver kun 1,185 milliarder ekstra til drift af sundhedsvæsenet. Det er et ”dybt skuffende” resultat, lyder reaktionen fra Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke.
”Den økonomiske ramme er simpelthen for stram til, at sundhedsvæsenet kan tage hånd om flere ældre patienter, har råd til ny, dyr medicin og samtidig kan give patienter et udviklet tilbud. De 1,185 mia. kr. dækker nærmest kun demografien, så det vil være besparelser og effektiviseringer, der betaler for nye, dyre behandlinger,” siger Camilla Noelle Rathcke.
”Der er brug for mindst 2 milliarder ekstra til drift, hvis der skal være ressourcer nok til at tage hånd om det stigende antal patienter, særligt ældre, og til at kunne tilbyde nye og dyre behandlinger, der forbedrer levetid og levealder,” siger Lægeforeningens formand.
”Når man ikke sender penge med til de øgede udgifter, vil det kræve benhård prioritering. Og hvis man ikke politisk vil tage ansvar for den prioritering, så ender det med at være en prioritering i hverdagen på afdelingerne. Det kommer til at have konsekvenser for patienterne, at der skal findes besparelser. Det vil resultere i mere ulighed i sundhed,” siger Camilla Noelle Rathcke.
Hun understreger, at sundhedsvæsenet er presset efter mange års underfinansiering. Samtidig studser hun over den politiske prioritering. På den ene side bruges to milliarder kroner på teststrategien hver måned for blandt andet at undgå, at sundhedsvæsenet bliver overbelastet af covidsmittede, men på den anden side vil man ikke investere de nødvendige midler i netop at styrke sundhedsvæsenet.
Forventninger til kommende finanslov
Aftalen nævner ikke de nødvendige forbedringer, der er ventet i forhold til tiårsplanen for psykiatri plus en række andre områder indenfor sundhed, som har fået politisk bevågenhed for nylig.
”Derfor må man forvente, at der bliver tilført markante ekstra midler i forbindelse med finansloven,” påpeger Lægeforeningens formand.
Positive takter på ”anlæg”
Aftalen mellem Danske Regioner og Finansministeriet indeholder også 3,35 milliarder til såkaldt anlæg. Det er blandt andet cybersikkerhed og IT, scannere, intensivsenge og vedligehold af bygninger.
”Der skal være råd til at indkøbe og opdatere IT og andet udstyr, så der blandt andet er styr på cybersikkerheden. På samme måde skal der være råd til, at gamle hospitalsbygninger kan renoveres. Det er alt sammen vigtige dele af sundhedsvæsenets samlede tilbud til patienterne, som skal være i orden. Derfor er det positivt, at man fortsætter takterne fra sidste års økonomiaftale og vælger at investere i anlæg,” siger Camilla Noelle Rathcke.