Gå til indhold

Læger vil have vaccinesvar fra sundhedsministeren

Nyhed Lægeforeningen

Den udbredte mangel på vacciner får Lægeforeningen til at kræve både en redegørelse og en plan, der sikrer både influenza- og pneumokokvacciner til kronisk syge og udsatte

Den seneste tids stærkt kritisable mangel på vacciner får nu Lægeforeningen til at kræve klare svar og løsninger fra sundhedsminister Magnus Heunicke.


”Sundhedsministeren skal komme på banen og forklare, hvordan han vil sikre, at der kommer vacciner nok til sårbare, kronisk syge og til sundhedspersoner, som også er særligt udsatte for smitte.”


Sådan lyder opfordringen fra Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke , der vil have en løsning på den udbredte mangel på både influenzavacciner og pneumokokvacciner.


I den seneste tid har tusindvis af ældre og sårbare patienter måttet vente forgæves på en vaccine. Det er dybt kritisabelt. Både fordi de er i risikogruppen for et meget alvorligt forløb med influenza, lungebetændelse og i år også med COVID-19. Samtidig skal det også sikres, at der er vacciner til læger, sygeplejersker og andre sundhedspersoner, som også let kan smitte patienter.


”Der er brug for en plan, der løser problemet nu og her. Samtidig er der brug for at finde ud af, hvordan det er kørt så skævt, at syge og sårbare patienter ikke kan blive vaccineret af deres praktiserende læge, fordi der mangler vacciner. Særligt med tanke på, at der fra myndighedernes side er en særlig indsats i år for at sikre, at folk bliver vaccinerede, og at der også burde være fyldte lagre,” siger Camilla Noelle Rathcke .


Lægeforeningens formand peger på, at det kan være nødvendigt med en strammere regulering af markedet for vacciner.


”Som samfund skal vi kunne sikre, at der først og fremmest er vacciner til vores syge og sårbare og også til de sundhedspersoner, der behandler dem. Derfor kan det blive nødvendigt med en ny model for distribuering af vaccinerne. Vi skal sikre, at risikogrupperne vaccineres først, inden private aktører og borgere udenfor risikogrupperne kommer til,” påpeger Camilla Noelle Rathcke.