Gå til indhold

Medicinstuderende strømmer til studiejob hos de praktiserende læger

Nyhed PLO

Antallet af medicinstuderende ansat i almen praksis er mere end tidoblet på otte år. Formanden for Praktiserende Lægers Organisation glæder sig over, at arbejdet med at tiltrække medicinstuderende til landets lægeklinikker virker. 

Flere medicinstuderende får et studiejob hos en praktiserende læge. Faktisk er antallet steget i sådan en grad, at formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Jørgen Skadborg, kalder udviklingen ”overvældende”.


På otte år er antallet af medicinstuderende med studiejob i almen praksis mere end tidoblet. Fra 47 studerende i 2013 til 591 i 2021. Dertil kommer et ukendt antal studerende, der endnu ikke har afsluttet deres bachelor, og som ikke er med i tallene.


Det betyder, at stadig flere studerende klarer opgaver som blodprøvetagning, vaccination, sårpleje og måling af blodtryk. De studerende aflaster både læger og sygeplejersker i lægeklinikkerne: 


- Vi vinder alle på den her udvikling. Både patienterne, de medicinstuderende, ejere og ansatte. For studerende i et job giver mulighed for, at det øvrige personale har tid til at tilse flere patienter, som har brug for et mere erfarent blik på deres sygdom. Ligesom det bidrager til en afgørende samfundsudvikling, fordi de mange studiejob kan føre til, at vi tiltrækker flere læger til almen praksis, siger Jørgen Skadborg, der er formand for PLO. 


Fremtiden bør føre til endnu flere job til medicinstuderende 
En medicinstuderende i almen praksis arbejder i gennemsnit ca. 20 procent af en fuldtidsstilling. Jørgen Skadborg opfordrer de klinikker, der ikke allerede har en eller flere medicinstuderende ansat, til at overveje det: 


- Der er kun gode ting at sige om de studerende, som er både dygtige og nysgerrige. Derfor håber jeg, at den positive tendens varer ved, og vi for fremtiden kan tilbyde endnu flere job til medicinstuderende. Det kræver noget fleksibilitet, hvis man har lægepraksis i tyndt befolkede områder, men vi har set eksempler på kreative løsninger, hvor samkørsel og tilskud til transport kan tiltrække de studerende.


At knap 600 medicinstuderende arbejdede i almen praksis i 2021 svarer til omkring 13 procent af alle kandidatstuderende på landets uddannelser i medicin. De medicinstuderende er ansat i lægeklinikker i både større og mindre byer på tværs af landet.