Gå til indhold

Ny rundspørge før folketingsvalg: Psykiatrien flytter vælgernes kryds

Nyhed Lægeforeningen

Mens et folketingsvalg kommer nærmere, og partierne forhandler om en tiårsplan for psykiatri, viser en helt ny rundspørge, at psykiatrien flytter stemmer. ”Danskerne vil have et løft af den underdrejede psykiatri,” siger Lægeforeningens næstformand, Anna Mette Nathan.

Mens der forhandles om en tiårsplan for psykiatrien, viser en helt ny rundspørge, at der kan være stemmer at hente for folketingspolitikerne ved at løfte psykiatrien. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har udarbejdet for Lægeforeningen. Mere end 1.000 repræsentativt udvalgte danskere er med i rundspørgen, og mere end to ud af tre, 64 procent, angiver, at ”det er vigtigt for mig, at det parti, jeg stemmer på til næste Folketingsvalg, vil gøre noget ved det psykiatriske område.” Samtidig svarer mere end tre ud af fire adspurgte danskere, at der er behov for en langsigtet plan for genopretningen af det psykiatriske område, og at for mange ikke får den hjælp de har behov for i forhold til psykiske lidelser (se meningsmåling - link nedenfor).


”Det er tydeligt, at danskerne vil have et løft af den underdrejede psykiatri. Det her viser, at folk har fået nok, og at det har stor indflydelse på, hvad de vil stemme til det kommende folketingsvalg,” siger Lægeforeningens næstformand, Anna Mette Nathan.


Hun hæfter sig også ved, at tvivlerne i undersøgelsen tillægger sundhed og psykiatri større betydning for deres stemme, end de deltagere, der har valgt side. 20 procent svarer i rundspørgen, at de ikke ved, hvem de vil stemme på. Af dem peger mere end hver femte på psykiatrien som et politikområde, der betyder mest for, hvordan de stemmer ved et Folketingsvalg.


”Der er virkelig mange mennesker, som lever med psykiske lidelser i alle dele af Danmark. Både børn, unge og voksne. De stemmer, og det gør deres familier, venner og mange andre, som har berøring med psykiatrien også. Vælgerne vil have en psykiatri, som vi kan være bekendt, og det bør politikerne tage bestik af,” siger Anna Mette Nathan.