Overlægeforeningen: Loft for speciallæger i nogle regioner er ikke løsningen
DR bringer i dag historien om ulige fordeling af speciallæger mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland. Overlægeforeningens formand Susanne Wammen mener hverken, at delestillinger eller Sundhedsstrukturkommissionens forslag om et loft for speciallæger i nogle regioner er løsningen. Det er derimod uddannelse af flere speciallæger, fokus på et godt arbejdsmiljø, attraktive stillinger og partnerskabsaftaler.
Der mangler speciallæger i Danmark, og i nogle regioner er manglen ekstra stor. For eksempel har Region Sjælland beregnet, at man her skal ansætte 373 ekstra speciallæger, hvis dækningen skal være lige så god som i Region Hovedstaden.
Derfor foreslår Sundhedsstrukturkommissionen at indføre et loft for speciallæger i blandt andet Region Hovedstaden ud fra den logik, at hvis man ikke kan få job der, så søger lægerne til naboregionen Sjælland.
Men det er overhovedet ikke løsningen, siger Overlægeforeningens formand Susanne Wammen i dag i P1 Orientering:
”Jeg køber ikke den præmis, at vi har for mange speciallæger i Region Hovedstaden. Der er ingen speciallæger i Region Hovedstaden, som ikke udfylder et fuldtidsarbejde. Der er opgaver til alle”, siger hun og fortsætter:
”Det flytter ikke flere ud i yderområderne at sætte loft for ansættelse nogle steder. Som læger har vi et speciale, vi er glade for og er gode til, og som vi gerne vil udvikle så godt som muligt. Så det er stillingsindholdet, der gør, om vi flytter os. Ikke om der den ene eller den anden norm”.
Susanne Wammen køber heller ikke præmissen om, at lægerne automatisk vil søge job i Region Sjælland, hvis Region Hovedstaden ikke slår stillinger op:
”Så tager du som udgangspunkt, at vi kun søger job i det offentlige. Men hvis man som speciallæger finder ud af, at man ikke kan få den stilling, man ønsker sig i regionen, så tager man måske en ansættelse i det private eller nedsætter sig som praktiserende speciallæge”, siger hun og fastslår:
”Vi har jo mangel på speciallæger generelt i Danmark. Så det er ikke sådan, at man ikke kan få en attraktiv stilling. Det er indholdet i stillingen, der for folk til at flytte”.
Delestillinger floppet
DR fortæller også på dr.dk, at en aftale om delestillinger mellem Region Sjælland og Region Hovedstaden, hvor lægerne arbejde nogle dage i hver region, er floppet. Målsætningen var, at det skulle give Region Sjælland 30 ekstra speciallæger på fuldtid, men resultatet er foreløbig 3 - 4.
Susanne Wammen mener da heller ikke, at delestillinger er løsningen:
”Delestillinger er ikke attraktive, for du er som læge gæst to steder og bliver reelt ikke en del af det faglige miljø”, siger hun og peger i stedet på, at et samarbejde eller partnerskab mellem afdelinger på tværs af de to regioner kunne være en farbar vej.
”Ellers bliver lægen bare en legoklods, der bliver sat ind for at dække et hul et sted”.
Løsningen handler om arbejdsmiljø og attraktive stillinger
I P1 Orientering bliver Susanne Wammen spurgt, om hun i højere grad er enig med Monica Rubin fra Moderaterne, der har argumenteret for ikke at tvinge læger til særlige dele af landet, men i stedet at fokusere på arbejdsmiljø og ”gullerødder”. Det erklærer Susanne Wammen sig ’fuldstændig enig i’:
”Det er altafgørende, at der er et ordentligt arbejdsmiljø. Du kan godt få en ansættelse, hvor stillingsopslaget lyder rigtig godt, men hvor virkeligheden er noget andet, fordi der mangler ressourcer, så man ikke har tilstrækkelig tid til at behandle patienterne, og fordi man får nogle opgaver, man ikke er den rette til at løse. Man kører sur i at sidde med al muligt, som ikke handler om det, der er ens spidskompetence som speciallæge. Vi vil rigtig gerne gøre noget godt for patienterne. Det kræver, at man har et godt team og gode udviklingsmuligheder. Så det kræver et godt arbejdsmiljø”.
Ud over et godt arbejdsmiljø og fokus på attraktive stillinger, peger Susanne Wammen på to ting, der vil afhjælpe manglen på speciallæger:
”For det første skal man sørge for, at flere kan blive uddannet til speciallæger. For det andet er man i en periode nødt til at lave nogle partnerskabsaftaler, hvor afdelingsledelserne på tværs af fx Region Hovedstaden og Sjælland sætter sig sammen og laver nogle incitamenter for læger i begge regioner til, hvordan man løser den fælles opgave”, siger hun.