Regeringen og regionerne har afsat en mia. kr. ekstra til sundhedsvæsenet næste år. Det betyder, at der ikke er afsat penge til ny medicin, ny teknologi eller nye behandlinger, da den ekstra milliard kun rækker til at dække udgifterne til flere børn og ældre.
”Konsekvensen er, at sygehusene skal effektivisere og spare, hver eneste gang de skal tage en ny behandling eller ny, dyr medicin i brug. I hverdagen vil det mange steder betyde, at afdelingerne skal afskedige medarbejdere for at finansiere nye behandlinger. Og det vil øge arbejdspresset og føre til endnu dårligere arbejdsmiljø,” siger Overlægeforeningens formand, Susanne Wammen.
”Det er vigtigt for politikerne at forstå, at alle medarbejdere på sygehusene virkelig har knoklet de seneste år for at sikre, at hver eneste patient får den bedst mulige behandling. Det vil vi selvfølgelig blive ved med, men der er grænser for, hvad folk kan holde til. Vi har hilst det velkommen, når ministre og andre har sagt, at der skal gøres noget for at forbedre arbejdsvilkår og rekruttere medarbejdere. Det bliver der så ikke råd til nu. I stedet beder regeringen os fortsætte som nu. Det betyder ikke bare, at vi skal løbe stærkt, men at vi skal spurte en maraton hver dag på tredje år. Derfor er det virkelig svært at bevare optimismen lige nu,” siger Susanne Wammen.
Hun takker Danske Regioners formand, Anders Kühnau, for at være ærlig om konsekvenserne af økonomiaftalen. Ved præsentationen fastslog han, at sundhedsvæsenet kun lige bevarer skindet på næsen, og at man ikke vil kunne levere bedre vilkår for hverken patienter eller personalet i sundhedsvæsenet næste år.
”Det er godt, at tingene bliver sagt ligeud, men det ændrer ikke ved, at aftalen vil gøre hverdagen sværere på sygehusene i hele landet. Og det kan desværre føre til, at vi vil se endnu større personaleflugt ikke mindst fra de afdelinger, som er mest pressede, og som allerede i dag lider mest under mangel på medarbejdere,” siger Susanne Wammen.