Gå til indhold

PLO Analyse: Det koster kun 1.540 kr. om året at have fri adgang til sin praktiserende læge

Nyhed PLO

Almen praksis langt billigere, end de fleste danskere tror, viser ny PLO Analyse. I forhold til de igangværende overvejelser om indretningen af fremtidens sundhedsvæsen er det vigtigt at huske på, at den nuværende model for almen praksis er så omkostningseffektiv.

Barn Får Tjekket Øre

Det koster 1.540 kr. pr. borger – 128 kr. om måneden - at have fri adgang til sin praktiserende læge hele året. Det viser en ny PLO Analyse.

Dermed er almen praksis langt billigere, end de fleste danskere tror. Når man spørger borgerne selv, så tror 63 pct., at det koster mere end 10.000 kr. om året. 29 pct. tror, det koster over 50.000 kr. om året.

Almen praksis er samtidig meget effektiv til at varetage borgernes sundhedsmæssige problemstillinger. I almen praksis håndterer egen læge og personalet over 94 procent af alle kontakter uden henvisning til et hospital. Og forskning peger på, at omlægningen af behandlingsforløb for op til 25.000 diabetespatienter fra hospitaler til almen praksis sparer sundhedsvæsenet for mere end 400 mio. kr. om året, uden at der er gået på kompromis med behandlingskvaliteten. 

Analysen viser samtidig, at der de seneste 10 år er investeret markant færre ressourcer i almen praksis i forhold til det øvrige sundhedsvæsen. Andelen af regionernes samlede sundhedsudgifter brugt på almen praksis er faldet fra 9,5 procent i 2011 til 8,4 procent i 2022, på trods af at der i perioden er flyttet opgaver fra hospitalerne til almen praksis.

I forhold til de igangværende overvejelser om indretningen af fremtidens sundhedsvæsen er det vigtigt at huske på, at den nuværende model for almen praksis – hvor de praktiserende læger selv driver deres egne klinikker - er så omkostningseffektiv.

Læs PLO Analysen her:

Hvad koster fri adgang til almen praksis? (plo.dk)