Regeringsgrundlag adresserer de rigtige udfordringer på sundhedsområdet
Det er mange fornuftige elementer i regeringsgrundlaget på sundhedsområdet, men forhåbentlig trækkes de reelle løsninger ikke i langdrag. Det siger Yngre Lægers forperson, Helga Schultz og opfordrer samtidig til, at de incitamenter, der skal styrkes for at læger vil slå sig ned i områder med lægemangel, har fokus på gulerod frem for pisk. Tvang løser ikke problemerne.
”Der er i den grad brug for handling på sundhedsområdet, hvor ventelisterne stadig vokser, sengepladser bliver lukket pga. mangel på personale, og hverdagen mange steder er for presset for de ansatte,” siger Yngre Lægers forperson Helga Schultz og fortsætter:
”Derfor glæder det mig, at regeringsgrundlaget adresserer mange af de rigtige elementer på sundhedsområdet. Der er et stort behov for en ændring af behandlingsgarantien, for at se på, om man kan bruge personalets kompetencer på nye måder, for at sikre udenlandsk uddannede læger en hurtigere autorisation, og så er det godt at se, at regeringen har fokus på, at det private og det offentlige sundhedsvæsen ikke må udkonkurrere hinanden.”
”Som forperson for godt 15.000 læger vil jeg dog samtidig minde regeringen om, at initiativer, der handler om løn og aftaler på arbejdsmarkedet, skal ske i respekt for den danske model,” siger Helga Schultz.
Lægedækning
Regeringsgrundlaget sætter også fokus på at sikre lægedækning i alle områder af Danmark.
Fornuftigt, mener Yngre Læger.
”Mangel på både speciallæger og praktiserende læger i visse områder af Danmark er med til at øge uligheden i sundhed, og det er ingen tjent med. Men når regeringen vil se på incitamenter til at tiltrække praktiserende læger og uddannelseslæger til områder med lægemangel, er det afgørende, at de har fokus på, hvad det er, der virker. Sørg for at uddannelsesmiljøet og arbejdsmiljøet er i orden og husk på, at når en læge skal flytte efter et job, så er det ofte en hel familie, der flytter, hvilket betyder, at der også skal være skoler, daginstitutioner og jobmuligheder for lægens partner. Motiver med gulerod frem for pisk. Tvang hjælper aldrig,” siger Helga Schultz.
Det glæder samtidig Yngre Læger at regeringen vil fortsætte arbejdet med at etablere en 10 års plan for psykiatrien, der er baseret på sundhedsstyrelsens anbefalinger.