Røde Kors skal hjælpe nyankomne flygtninge med at finde vej i sundhedsvæsenet
Et borgerinitiativ, startet af en gruppe sundhedsfaglige, hjælper flygtninge fra Ukraine med at finde frem til den nødvendige lægehjælp i Danmark. Tiltaget har mødt så stor efterspørgsel, at det nu overtages af Røde Kors. PLO støtter op om initiativet.
Som ny i Danmark kan det være svært at navigere i det danske sundhedssystem. Derfor startede en gruppe sundhedsfaglige personer et initiativ, der hjælper flygtninge fra Ukraine med lige netop det.
Ulf Hørlyk, ledende overlæge ved hospitalsenheden Horsens, stod i spidsen for at finde ud af, hvordan de som sundhedsfaglige bedst kunne hjælpe de nyankomne ukrainere.
- Det blev hurtigt klart for os, at indgangen til sundhedsvæsenet i Ukraine er meget anderledes end i Danmark. Man bruger for eksempel ikke praktiserende læger på samme måde og kan købe flere ting uden recept på apotekerne. Så vi tænkte, at det var vigtigt at sørge for, at de her mennesker kommer rigtigt ind i sundhedsvæsenet, siger Ulf Hørlyk.
Med kun få opslag delt på sociale medier fik Ulf Hørlyk og de andre frivillige i gruppen hurtigt meget at se til med op mod 150 henvendelser om ugen fra nyankomne ukrainere. Det stod klart for de frivillige initiativtagere, at behovet var større, end hvad de kunne håndtere ved siden af deres normale arbejde. Derfor rakte de ud til Røde Kors, der nu fører opgaven videre.
Fremover kan flygtninge, der har brug for hjælp til at komme til lægen, ringe til Røde Kors’ hjælpelinje
Røde Kors kommer til at drive initiativet og tage imod henvendelserne i hjælpelinjen Røde Kors Parat. Her har man i forvejen kapaciteten og erfaring med at tage sig af borgere, der har brug for hjælp til at navigere i det offentlige eller blive ledsaget til læge.
Hos Røde Kors er de glade for at kunne drive initiativet videre.
- Det er vigtigt for Røde Kors at hjælpe flygtninge godt på vej ind i det danske samfund. Også når det gælder adgang til sundhed. Det kan som nyankommet være svært at finde vej i det danske sundhedssystem, og derfor er vi glade for at kunne medvirke som ”vejviser” – så alle kan få den hjælp de har ret til og brug for, udtaler Anders Ladekarl, generalsekretær, Røde Kors.
Hjælpelinjen er klar til at tage imod opkald og rådgive om, hvordan man kommer til lægen i Danmark, hjælpe med at booke tid og evt. finde følgeskab til lægeaftale, hvis det er nødvendigt. Henvendelser besvares på dansk, engelsk, ukrainsk og russisk.
Opbakning fra PLO og de praktiserende læger
I Praktiserende Lægers Organisation (PLO) støtter man op om projektet.
- De praktiserende læger er indgangen til det samlede sundhedsvæsen, og vi har stået klar med hjælp til alle, der har henvendt sig, siden de første flygtninge fra Ukraine kom til landet. Det glæder mig, at der nu er kommet ordnede forhold omkring den sundhedsfaglige bistand til ukrainerne, bl.a. ved at de får et sundhedskort og bliver tilmeldt deres egen læge. Men der er givetvis mange ukrainere, som ikke ved, præcis hvordan sundhedsvæsenet i Danmark fungerer. Derfor er det her et prisværdigt initiativ, som jeg er glad for, at Røde Kors nu kan stå for driften af, siger formanden for PLO, Jørgen Skadborg.