Stigende efterspørgsel efter lægeklinikker
Den årlige 'Goodwill'-analyse viser tegn på en stigende efterspørgsel efter lægeklinikker. ”Tallene tyder på lidt større efterspørgsel efter ydernumre til salg,” siger formanden for PLO.
Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Jørgen Skadborg, er først og fremmest optimistisk, når han skal kommentere de seneste data for køb og salg af klinikker:
- Tallene tyder på lidt større efterspørgsel efter ydernumre til salg.
Men detaljerne i analysen afslører også en dyster tendens:
- Der ligger stadig et stort arbejde foran især Folketinget, regionerne og os i PLO: Vi skal være 5.000 praktiserende læger senest i 2035 og det kræver, at flere skal vælge at blive praktiserende læge, ligesom flere læger skal vælge at slå sig ned i de lægedækningstruede områder. Ellers vil det få endnu større konsekvenser for ligheden i sundheden, end det allerede har i dag, siger han.
Antallet af handler med klinikker falder for fjerde år i træk. Faldet er forventeligt i betragtning af, at der er færre praktiserende læger end for 10 år siden.
Ifølge Jørgen Skadborg skal politikerne især have følgende for øje, når de modellerer fremtidens nære sundhedsvæsen:
- Politikerne skal bane vejen for, at vi bliver de aftale 5.000 praktiserende læger i 2035, og så skal vi i den forbindelse sikre en fast læge til alle borgere i hele landet.
Eksempel på praksisoverdragelse
Generationsskifteaftaler kan være 'mesterlære' for nye praktiserende læger.
Det fortæller Anne Grethe Schioldan, der langsomt men sikkert overtager Annette Gisselmanns del af en lægeklinik med i alt tre ejere. Eller det vil sige; lige nu er de fire ejere.
For Anne Grethe er en del af ejerkredsen, mens Annette stadig er det. De to praktiserende læger har nemlig valgt at indgå en generationsskifteaftale.
Mere overskud i hverdagen
Det var muligheden for at sætte sit eget aftryk på arbejdsdagen, som fik Anne Grethe til at vælge at blive praktiserende læge, fortæller hun, og uddyber her, hvordan hun oplever det at være en del af en generationsskifteaftale i lægeklinikken i Hjallerup, Region Nordjylland:
- Jeg har ikke fået et fuldt sæt af patienter fra første dag. Men når jeg har patienter, som får fast medicin, så ser de som hovedregel altid mig derefter. Annette og jeg er i klinikken på samme tid, og derfor er der mulighed for, at vi kan lave en god overlevering og jeg kan få sparring. Det gør hele forskellen, i forhold til det at være ansat og så fra den ene dag til den anden skulle være ejerlæge, forklarer Anne Grethe.
Anne Grethe oplevede selvfølgelig også nogle enkelte nervøse sommerfugle i maven, da hun begyndte at overveje en generationsskifteaftale:
- Jeg var i tvivl om, om jeg ville føle, jeg blev en ligeværdig del af ledelsen, når Annette stadig ville være her i fire år. Men min hverdag kan indtil videre nok bedst sammenlignes med at være i mesterlære, og det passer mig rigtig godt. Jeg har haft en blidere start, end dem jeg kender, der er trådt direkte ind som ejerlæge på fuld kraft fra starten.
Den blide start har resulteret i et overskud til blandt andet at prioritere ledelseskurser, fortæller Anne Grethe:
- Her et år inde i jobbet, kan jeg godt mærke, at vores personale er begyndt at komme til mig på en måde, hvor jeg skal kunne træde i karakter som leder. Derfor har det været rigtig godt at kunne prioritere den side af mit arbejde.
Gode råd til kommende praktiserende læger
Anne Grethe har også flere gode råd, hun vil give videre til andre, der overvejer at købe sig ind i en praksis - eksempelvis som del af en generationsaftale:
- Man skal huske, at den perfekte praksis ikke findes. Samtidig skal man selvfølgelig overveje, om samarbejdet vil fungere godt, og om de store linjer i driften er på plads. Det er også vigtigt at tale en generationsskifteaftale igennem med de andre ejere, hvis der er flere. De skal have gjort op med sig selv, om der fx skal åbnes for flere patienter, og om alle er okay med at indtjeningen er lavere i den tid, hvor generationsskiftet står på.
Læs analysen her: Goodwill 2022