Gå til indhold

To ud af tre lægeklinikker har lukket for tilgang af nye patienter

Nyhed PLO

To ud af tre lægeklinikker har lukket for tilgang af nye patienter, viser nye tal fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Det går hårdt ud over patienternes muligheder for frit at vælge læge, og derfor bør der uddannes flere speciallæger i almen medicin, mener formanden for PLO.

Manglen på praktiserende læger betyder, at to ud af tre lægeklinikker i Danmark ikke kan tage flere patienter ind. Det er andet år i træk, at antallet af klinikker med lukket for tilgang stiger. I 2014 var det blot hver tredje lægeklinik, der havde lukket for patienter. 
Og manglen på læger er langt fra forbeholdt små landsbysamfund: I Aalborg, Aarhus og København er det omkring tre ud af fire klinikker, der har lukket for tilgang af nye patienter. I Middelfart, Esbjerg og Slagelse er det omkring hver anden. I kommunerne Egedal, Greve, Vallensbæk og Vordingborg har alle læger lukket for tilgang.
 
Med andre ord er lægemanglen nu så udbredt, at det går hårdt ud over patienternes oplevelse i det nære sundhedsvæsen, mener PLO’s formand Jørgen Skadborg:
- Når der kun er meget få praktiserende læger, der har åbent for tilgang i et lokalområde, går det ud over patienternes mulighed for frit at vælge egen læge. Mange af mine kolleger tager derfor flere patienter ind, end de er forpligtet til, selv om de har rigeligt at lave allerede. De ønsker ikke for borgerne, at de skal køre langt for at komme til lægen. Men alligevel har to tredjedele af de praktiserende læger altså lukket for tilgang, siger han og fortsætter:

- Det går ud over patienterne, hvis ikke vi får vendt udviklingen. Derfor bør en ny regering have fokus på, at vi skal øge antallet af praktiserende læger. I sundhedsreformen har Folketinget lagt sig fast på, at vi i 2035 skal være 5.000 praktiserende læger, ca. 1.500 flere end i dag. Hvis det mål skal nås, skal dimensioneringen til almen medicin i en årrække øges fra de nuværende 350 til 400 pladser om året. Desuden skal rekrutteringen til specialet øges, og områder med lægemangel skal gøres attraktive for de unge læger, siger Jørgen Skadborg. 

Fakta:

  • Data viser antallet og andelen af lukket for tilgang per august 2022. 
  • Den enkelte praksis kan lukke for tilgang, når antallet af patienter pr. lægekapacitet overstiger 1.600 personer.
  • Alle borgere er tilknyttet en lægepraksis, men i kommuner med en høj andel af lægeklinikker med lukket for tilgang af nye patienter kan mange borgere være nødsaget til at søge længere væk fra deres bopæl for at finde en læge.

Læs PLO Analysen:

PLO Analyse: To ud af tre klinikker har lukket for tilgang