Gå til indhold

Tønder Kommune og PLO mødes om lægemangel i yderområder

Nyhed PLO

Onsdag mødes Tønder Kommune og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) for at drøfte den lægemangel, der præger ikke kun Tønder, men mange yderkommuner landet over.

Onsdag besøger formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Jørgen Skadborg og direktør Henrik Øregaard Dam rådhuset i Tønder. 
Formålet med besøget er at drøfte, hvordan manglen på praktiserende læger i Tønder kan løses, så det nære sundhedsvæsen kan styrkes.

Begynder at se konsekvenserne

Ifølge borgmester Jørgen Popp Petersen er manglen på praktiserende læger noget, der ikke blot her og nu men også på den lange bane kalder på opmærksomhed og handling. Og det er ikke blot en ”Tønder-problematik”, understreger han:

- Manglen på praktiserende læger er ikke en ny problematik. Den har været kendt i årevis. Men det er nu, at vi begynder at se konsekvenserne ikke blot i Tønder Kommune, men i mange yderkommuner landet over. Lægerne får flere og flere patienter og nogle må lukke for tilgang af nye patienter, så borgerne risikerer at få langt til nærmeste praktiserende læge. Det er ikke holdbart for hverken lægerne, patienterne eller sundhedssystemet som helhed, udtaler Jørgen Popp Petersen og fortsætter:

- Heldigvis har Tønder Kommune og de lokale praktiserende læger et rigtigt godt og tæt samarbejde. Sammen med vores lokale PLO-afdeling har vi en fælles interesse i at styrke det nære sundhedsvæsen gennem rekruttering af dygtige læger til vores område.
Mangel på praktiserende læger er en udfordring, der præger mange yderområder. Således viser den seneste analyse af området, at fem ud af 12 kommuner i Syd- og Sønderjylland er lægedækningstruede – heriblandt Tønder Kommune. På landsplan er analysen heller ikke særligt opløftende. Her viser tal, at seks ud af ti læger på landsplan har lukket for optaget af nye patienter grundet lægemangel.

Derfor er der ifølge PLO-formand Jørgen Skadborg brug for nye værktøjer og tilgange, hvis problematikken skal løses, inden den bliver akut:

- Jeg ser meget frem til at besøge Tønder Kommune og høre om de lokale problemer med lægemangel og drøfte med både kolleger og med kommunens ledelse, hvad der kan gøres ved problemet. Det er lokalt, man mærker konsekvenserne, når der mangler praktiserende læger, og derfor kunne jeg godt tænke mig, at kommunerne får en langt stærkere rolle og bedre muligheder for at involvere sig i at tiltrække uddannelseslæger og praktiserende læger.

PLO bliver på rådhuset i Tønder taget imod af borgmester Jørgen Popp Petersen, kommunaldirektør Lars Møldrup, vicekommunaldirektør Keld I. Hansen, formand for Sundhedsudvalget Anette Abildgaard Larsen, fagchef for Pleje & Omsorg Torben Lindbæk Larsen, fagchef for Sundhed, Kultur & Frivillighed Kia Fog Kristensen og projektleder for Sundhed, Kultur & Udvikling John Zachariasen.

Den store modtagelseskomité understreger ifølge Jørgen Popp Petersen, at lægemanglen har høj prioritet og stor bevågenhed på rådhuset i Tønder:

- Vi ved, at der i fremtiden kommer til at være endnu flere patienter med behov for lægehjælp, end hvad der er tilfældet i dag. Derfor er det afgørende, at vi allerede nu italesætter de her udfordringer, så vi kan finde bæredygtige løsninger. Derfor glæder det os meget, at PLO nu kommer til Tønder, så sammen kan drøfte, hvilke værktøjer, der skal i spil for vende udviklingen.

Udover Jørgen Skadborg og Henrik Øregaard Dam deltager også den lokale formand for PLO-Tønder, Hartmut John, i drøftelserne.