Gå til indhold

Valgkampen kan få betydning for indsatsen mod lægemangel: PLO opfordrer kandidater til at sikre alle borgere egen, fast læge

Nyhed PLO

Ny data viser, at det bliver sværere og sværere for borgere i Danmark at få egen, fast læge. I dag er rekordmange - flere end 230.000 borgere - tilknyttet en klinik uden en fast læge. I anledningen af valgkampen, opfordrer formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Jørgen Skadborg, alle kandidater til at arbejde for at mindske lægemanglen. 

"

Det nuværende folketing har med sundhedsreformen besluttet, at der skal være 5.000 praktiserende læger i Danmark i 2035. Det er 1.500 flere praktiserende læger end i dag.


- At vi skal være 5.000 praktiserende læger er et kæmpe fremskridt for danskernes adgang til det nære sundhedsvæsen. Men de kommende medlemmer af Folketinget – nye som tidligere – er nødt til at gøre en særlig indsats for at uddannet flere praktiserende læger og få flere læger til de tyndt befolkede egne af landet uden for de store byer, så alle danskere får egen, fast læge, siger Jørgen Skadborg, der er formand for PLO. 


Bl.a. bør der etableres faglige og sociale fællesskaber på tværs af klinikkerne i almen praksis og skabes gode betingelser for at kunne slå sig ned. Et godt eksempel på, at det kan lykkes, er i Thisted Kommune, hvor der i flere år har været mangel på praktiserende læger. Nu er udviklingen ved at vende, og mange unge læger er interesserede i at overtage en ledig praksis i området. Forklaringen er blandt andet, at der er skabt et stærkt fællesskab af unge læger – og derfor er der i dag et attraktivt fagligt miljø, der gør det lettere at tiltrække nye unge læger til almen praksis. 


Tema i valgkampen: Opgør med stråmandsklinikker
I dag er rekordmange - flere end 230.000 borgere - tilknyttet en klinik uden egen, fast læge. Det er mere end en fordobling i løbet af de seneste 5 år. Udviklingen er især drevet af, at store koncerner med skiftende, ansatte læger breder sig og overtaget driften af flere og flere klinikker mange steder i landet.


- Vi ser som samfund ind i en bekymrende fremtid, hvor de unge læger, som kommer ud og gerne vil nedsætte sig lokalt, ikke kan vriste en klinik fra en stor koncern. Det er et problem, når man tænker på, at det er dokumenteret, at en længerevarende personlig relation mellem en praktiserende læge og patient, fremmer patientens sundhed og overlevelseschancer, siger Jørgen Skadborg. 

Se data om lægemanglen: Notat om antallet af borgere uden egen fast læge (pdf)


"