Gå til indhold

Yngre Læger til politikerne: Vær ambitiøse når I forhandler om psykiatrien

Nyhed Yngre Læger

I dag starter politikerne forhandlingen om en psykiatriplan. En plan, som patienter, pårørende, personale, lægefaglige selskaber og faglige organisationer har ventet længe på. Og med god grund, mener Yngre Lægers formand, Helga Schultz.

”Vi har råbt op om, at psykiatrien er nødlidende i årevis, så jeg er glad for, at politikerne nu endelig, langt om længe, mødes for at indlede forhandlingerne om den tiårsplan, de har lovet i flere år,” siger Helga Schultz.

Hun peger på, at der er brug for, at politikerne går til arbejdet med store ambitioner på samme måde, som de i sin tid gjorde forud for kræftplanerne.

”Når 77 procent af lægerne i psykiatrien oplever, at der ikke er nok sengepladser til alle patienter med behov for indlæggelse, så vidner det om, at ressourcerne er i bund, og at der er brug for endog rigtig store ambitioner for psykiatrien,” siger Helga Schultz.

VIVE har sammen med Dansk Psykiatrisk Selskab for nyligt foretaget beregninger, der viser, at der minimum er behov for 4,5 mia. kr. ekstra i psykiatrien, hvis ambitionerne for psykiatrien skal indfries. Og de viser samtidig, at manglen på kvalificeret arbejdskraft lige nu blokerer for meget. Derfor er der også brug for at fokusere på rekruttering og fastholdelse, mener Helga Schultz.

”Dimensioneringen af antallet af læger i psykiatrien skal udvides, så den følger med patientstigningen. Men vi er også nødt til at se på, hvordan vi sikrer fastholdelse af speciallæger i den regionale psykiatri, så mange ikke søger videre til private behandlingssteder. Det handler både om at styrke uddannelsesmiljøet i psykiatrien og om at forbedre arbejdsmiljøet. Alt for mange læger i psykiatrien oplever, at de ofte ikke har mulighed for at gøre deres arbejde godt nok. De ved, hvad der skal til, men oplever ofte, at det ikke kan lade sig gøre pga. mangel på kvalificeret personale,” siger Helga Schultz.

En undersøgelse fra Yngre Læger viste sidste år, at hver tredje uddannelseslæge i psykiatrien med overvejende sandsynlighed vil forlade den regionale psykiatri.

”Der er et kæmpe behov for, at politikerne skruer op for ambitionerne for tiårsplanen for psykiatrien. Det nytter ikke med lappeløsninger. Det er det lange, seje træk, der er brug for, med en plan, der går systematisk til værks, som om psykiatriplanen var en kræftplan.”