Gå til indhold

Yngre Læger vinder sag om ansættelsesaftale

Nyhed Yngre Læger

En aftale er en aftale. Det er essensen i en sag om et ansættelsesforhold hos en praktiserende læge, som Yngre Læger har ført og vundet for et medlem. Hun får 80.000 kroner i erstatning.

Det hele ser ud til at flaske sig, da Anne Kathrine Christensen i marts 2021 er til samtale hos en praktiserende læge. Hun er på det tidspunkt tæt på at afslutte sin speciallægeuddannelse i almen medicin, og hun vil gerne starte i et fast job, når hun er færdig 1. maj. Samtalen går godt, og de aftaler, at Anne Kathrine Christensen skal starte i ledig kapacitet 17. maj.

Vil ansættes i ledig kapacitet 

Efter mødet sender hun en sms til sin kommende arbejdsgiver, hvor hun opsummerer, hvad de har aftalt. Praksisindehaveren kvitterer med en sms, hvor hun bekræfter, at der er tale om ledig kapacitet, og at hun vil sende en kontrakt. Derfor skriver Anne Kathrine Christensen til en anden praktiserende læge, hvor hun også har fået tilbudt en fast stilling, at hun takker nej, fordi hun har fået et job tættere på sin bopæl.

Kontrakten kommer, og løn og andre vilkår er beskrevet, som de har aftalt. Der er bare det men, at der står, at Anne Kathrine Christensen er vikaransat og ikke ansat i ledig kapacitet.

”Jeg gik efter en fastansættelse, hvor man har ret til barsel, pension og efteruddannelse, og ved samtalen var jeg meget klar i spyttet om, at det var vigtigt for mig, så jeg skriver tilbage, at alt er fint bortset fra det med vikaransættelsen,” siger Anne Kathrine Christensen. 

Samme aften får hun svar fra praksisindehaveren. Her er beskeden, at der er tale om ansættelse i ledig kapacitet, og at hun vil skrive det på i hånden. 

”Jeg synes, det lyder lidt mærkeligt, så jeg ringer til Yngre Læger, og her er advokaten enig i, at det skal skrives ind i ansættelseskontrakten, så han anbefaler, at jeg sender et link til hende, så aftalen kan rettes til på skrift.”

Anne Kathrine Christensen, der er speciallæge i almen medicin, har fået 80.000 kroner erstatning, efter en praksisindehaver løb fra den aftale, de havde indgået. Hun er i dag i en anden lægepraksis, hvor hun er glad for at arbejde.

Uden job og indtægt 

Derefter hører hun ikke noget fra praksisindehaveren, og det lykkes heller ikke for Yngre Læger at komme i dialog med vedkommende. Tiden nærmer sig 17. maj, og Anne Kathrine Christensen forsøger forgæves at få fat i praksisindehaveren. Kort tid før, hun skal starte, får hun en mail, og nu skriver praksisindehaveren, at det, hun kan tilbyde, er en vikarstilling med en prøveperiode.

”Der går det for alvor op for mig, at der er et problem. Vi er enige om, at der er en aftale, men ikke hvilken form for aftale.” 

Anne Kathrine Christensen når aldrig at starte i klinikken, og hun ender derfor med at stå uden job og indtægt.

”Det var et kæmpe problem. Min mand var lige blevet færdig med sit studie, og vi var afhængige af min indtægt, så jeg var frustreret og ked af det.”

Får medhold i retten

Thomas Jessen Morild, der er advokat hos Yngre Læger, har været med fra start til slut i Anne Kathrine Christensens sag, som har været både i byretten og i landsretten. Tre år senere – i 2024 – har Østre Landsret slået fast, at der var indgået en bindende aftale om ansættelse i ledig kapacitet, og at arbejdsgiverens tilbagetrækning af tilbuddet kunne sidestilles med en opsigelse. Desuden tillod overenskomsten ikke ansættelse i en vikarstilling under de givne omstændigheder. 

Anne Kathrine Christensen har derfor fået erstatning fra praksisindehaveren på 80.000 kroner svarende til halvanden månedsløn, som dækkede opsigelsesvarslet. Derudover har hun fået 20.000 kroner i renter.

Husk at gemme skriftlig dokumentation

Thomas Jessen Morild understreger, at mundtlige aftaler er lige så juridisk bindende som skriftlige aftaler, men at de kan være sværere at bevise. 

”Sagens kerne var, hvad de havde aftalt til samtalen, hvor kun de to var til stede, og derfor var det vigtigt, at Anne Kathrine havde skriftlig dokumentation i form af mails og sms’er. Den efterfølgende korrespondance mellem hende og praksisindehaveren spillede nemlig en central rolle i retssagen,” siger Thomas Jessen Morild. 

Glad for støtte fra Yngre Læger

Anne Kathrine Christensen er glad for den hjælp, hun har fået af Yngre Læger.

”Der har været virkelig god opbakning hele vejen – både i forhold til det juridiske, og så har det været dejligt med den menneskelige støtte, når man er lidt i krise over at stå med sin familie og ikke have nogen indtægt i flere måneder. Det var ikke nogen sjov sommerferie.”

Efter det kuldsejlede ansættelsesforløb vendte Anne Kathrine Christensen tilbage til den lægepraksis, hvor hun havde takket nej, og fik mulighed for at starte i august 2021. Her er hun stadig og trives.

Godt at vide om ansættelsesaftaler

En mundtlig aftale binder: En aftale kan indgås både skriftligt og mundtligt, og begge former har som udgangspunkt den samme juridiske gyldighed. Der er dog nogle udfordringer med mundtlige aftaler, da det kan være sværere at bevise, hvad parterne præcist har aftalt, hvis der opstår en tvist.

Gem skriftlig dokumentation: Husk at gemme skriftlig dokumentation som mails og sms’er i forbindelse med ansættelsesforhandlinger. Det kan være afgørende, hvis der opstår tvivl eller uenighed om aftalens indhold senere hen. Samtidig er det vigtigt at bevare en god dialog og tillid til sin kommende arbejdsgiver. Der er sjældent grund til at optage samtaler eller tage andre drastiske skridt, så længe man har mails eller sms’er, der kan dokumentere, hvad der er aftalt.