Almen praksis skal levere flere digitale løsninger til fremtidens hjemmebehandling
PLO intensiverer nu arbejdet med at udvikle Min Læge-appen og borgernes adgang til videokonsultationer oven på ny aftale.
PLO og almen praksis skal levere flere digitale løsninger til fremtidens hjemmebehandling. Det står klart efter en aftale mellem Regeringen, KL og Danske Regioner, der bl.a. afsætter midler til videreudvikling af Min Læge-appen, så det bliver muligt for borgerne at registrere målinger og svare på spørgeskemaer i appen. Det er PLO, der har efterspurgt midler til netop denne udvikling:
- Ønsket om selvmonitorering fra patienter stiger, ligesom vi som læger gerne vil have så godt et sygdomsbillede fra vores patienter som muligt, så vi kan give den rette vejledning og behandling, siger Karin Zimmer, der er formand for digitaliseringsudvalget i Praktiserende Lægers Organisation (PLO).
Det kan være målinger og spørgeskemaer om fx blodtryk, kronisk hovedpine eller i forbindelse med sygdomme som diabetes og forstørret prostata. Det er noget som mange patienter allerede i dag udfylder derhjemme, men registreringen og samarbejdet med lægen foregår ofte på papir eller i den digitale løsning WebPatient. Det skal altså nu suppleres med en appbaseret løsning – så skemaerne også kan besvares nemt og hurtigt via Min Læge-appen.
I dag har Min Læge-appen mere end 2,4 millioner aktive brugere og 3,5 mio. downloads. Den er udviklet af og for praktiserende læger i samarbejde med Indenrigs- og Sundhedsministeriet og eksterne leverandører. En ny undersøgelse fra shape.dk placerer appen som den 20. mest downloadede i Danmark.
Digital Først-princip
Aftalen indfører et Digital Først-princip, så borgere, der ønsker og kan det, som udgangspunkt skal tilbydes en digital konsultation i stedet for et fysisk fremmøde i de situationer, hvor det giver mening. Dermed tilskynder aftalen til endnu flere videokonsultationer med egen læge også for de sårbare, som får hjælp af kommunen til fx aftaler med sundhedsvæsenet. – Det er helt på sin plads, siger Karin Zimmer:
- De borgere som ikke ønsker at være digitale, skal selvfølgelig fortsat have lige så gode muligheder for behandling hos egen læge. Men generelt efterspørger flere og flere borgere videokonsultationer med deres læge. Og de praktiserende læger indretter i stadig højere grad deres dagligdag efter, at patienterne deler deres sundhedsbekymringer via skærmen. Der er til dato blevet afholdt flere end 1 millioner videokonsultationer mellem borgerne i Danmark og egen læge, og vi sætter ind alle steder, hvor vi kan, så endnu flere oplever digitaliseringens fordele, siger hun og uddyber:
- PLO’s app Kontakt Læge-appen står til rådighed for kommunerne, så de kan afvikle videokonsultationer sammen med deres mest sårbare borgere. Det er derfor godt set af aftaleparterne, at endnu flere kommuner bør bruge appen.
Læs aftalen her
Aftale om 500 mio. kr. til mere behandling i eget hjem (sum.dk)