Arbejdsgiver kan ikke aflyse lokale lønforhandlinger
Det er i strid med intentionerne i aftalen om lokalløn, når flere sygehuse i Region Sjælland har meldt ud, at der ikke er penge til lokale lønforhandlinger, og at forhandlingerne derfor de facto er aflyst. Overlægeforeningen/FAS har skrevet til regionen og opfordrer samtidig medlemmer og tillidsrepræsentanter til at holde fast i kravet om lokale forhandlinger.
”Lokal løndannelse er en del af løndannelsen i regionerne”, og ”det er et ledelsesansvar at prioritere, at der er midler til rådighed til lokal løndannelse”. Sådan står der i Bilag 1 til den aftale, der indgået mellem Danske Regioner og de faglige organisationer om lokalløn i 2015.
Med det in mente er det uforståeligt, at flere hospitalsledelser i Region Sjælland har meddelt, at der ikke er afsat penge til lokale lønforhandlinger i år. Det siger formanden for Overlægeforeningen/FAS, Susanne Wammen og fortsætter:
”Det er et meget kedeligt skridt at aflyse de lokale lønforhandlinger. For det første fastslår vores aftale med regionerne, at lokal løndannelse er en del af lønnen, og at det er ledelsens ansvar at prioritere midler til lokalløn. For det andet fastslår aftalen, at begge parter har ret til at bede om en forhandling. Arbejdsgiver kan altså ikke ensidigt beslutte, at det vil man ikke i år”, siger Susanne Wammen og fortsætter:
”For det tredje er jeg helt uforstående overfor, at man i Region Sjælland vælger at sende dette signal til de ansatte, der i forvejen er presset af budgetbesparelser og travlhed. Jeg kan til nød forstå, at regionen ikke har fundet et større beløb til lokale forhandlinger i et år, hvor man også skal håndtere store budgetoverskridelser. Men helt at aflyse forhandlinger eller sende det signal, at der intet er at komme efter, synes jeg er både useriøst og urimeligt”.
På den baggrund har Overlægeforeningen/FAS sammen med Yngre Læger og Djøf sendt et brev til direktionen i Region Sjælland og gjort det klart, at foreningerne forventer reelle forhandlinger også i år. Et brev som direktionen har kvitteret for.
”Jeg mener, at regionen centralt bærer et stort ansvar for, hvordan man håndterer de lokale lønforhandlinger. Ganske vist har regionsdirektionen i år ladet det være op til hvert sygehus, om der afsættes midler til lokal lønhandling i år. Men når det samtidig er regionen, der fastlægger budgettet og i øvrigt har sendt sparekrav i sygehusenes retning, så virker det som om, man blot skubber ansvaret for en ubehagelig beslutning om at nedprioritere lokalløn ud i systemet”, siger Susanne Wammen. Og det strider mod, at det ifølge aftalen ikke er målsætningen med lokal løndannelse at opnå besparelser på lønbudgettet, fastslår hun.
Hvad kan du gøre?
Susanne Wammen opfordrer alle medlemmer til at bakke op om kravet om lokale lønforhandlinger – selvom der måske ikke er udsigt til de store resultater i år. ”Overlægegruppen skal fastholde, at vi ønsker konkrete forhandlinger”, siger hun og fortsætter
”Jeg forstår godt, hvis det virker omsonst at skulle bruge tid på en forhandling om lokalløn, hvis direktionen på forhånd har meddelt, at der ingen penge er. Men jeg tror, det er uhyre vigtigt, at vi sender et signal om, at vi ikke er ligeglade med, at der er mulighed for lokal løndannelse. For lokal løndannelse er et vigtigt element i den samlede lønsum. Ellers risikerer vi bare, at nogle tager det som et signal om, at overlægegruppen ikke behøver at blive prioriteret, og det kan danne en meget kedelig præcedens”, siger Susanne Wammen og slutter:
”Samtidig viser al erfaring, at det er vigtigt at holde fast i de fortløbende forhandlinger. Hvad man ikke kommer i mål med i år, kan blive lidt lettere at komme i mål med næste år. Så min opfordring skal være at bede om forhandlingen, som du ellers ville have gjort. Og bliver du blankt afvist, så bed om at få en begrundelse på skrift”.
Få mere at vide:
- Læs aftalen om lokal løn mellem Danske Regioner og de faglige organisationer
- Kontakt din tillidsrepræsentant – se kontaktinformationer her: Find din Tillidsrepræsentant
- Deltag på næste ROR møde, hvor vi vil drøfte erfaringerne. Læs mere om møderne her: Overlægeforeningen i Region Sjælland
- Kontakt chefkonsulenter i Overlægeforeningen/FAS Søren Sparrevohn, der træffes på 35 44 10 93 eller sosp.fas@dadl.dk og Niels Ringgaard, der træffes på 35 44 84 95 eller nri.fas@dadl.dk