Gå til indhold

Lad os sammen skabe fremtidens sundhedsvæsen

Nyhed PLO

En taburet står stærkere på tre ben end på to. På samme måde står sundhedsvæsenet stærkere, når region, kommune og praktiserende læger arbejder tæt sammen, skriver de fem regionale formænd i PLO i et fælles indlæg.

De fem regionale formænd i PLO - Fra venstre, Peter Wied (Formand for PLO-Sjælland), Peder Reistad (formand for PLO-Hovedstaden), Henrik Idriss Kise (Formand for PLO-Midtjylland), Birgitte Ries Møller (Formand for PLO-Syddanmark), Dinah Høngaard (Formand for PLO-Nordjylland
Hvis vi skal lykkes med at skabe et nært og sammenhængende sundhedsvæsen, er det afgørende, at de, der skal være med til at drive udviklingen, også er en del af samarbejde, skriver de fem regionale formænd i PLO

Af Peder Reistad, formand for PLO-Hovedstaden, Peter Wied, formand for PLO-Sjælland, Birgitte Ries Møller, formand for PLO-Syddanmark, Henrik Idriss Kise, formand for PLO-Midtjylland, og Dinah Høngaard, formand for PLO-Nordjylland

Sundhedsreformen åbner for en ny æra i, hvordan vi organiserer sundhedsvæsenet, og hvordan vi samarbejder med hinanden på tværs af sektorer. De fire kommende regionsråd og de 17 lokale sundhedsråd giver en unik mulighed for at skabe et mere sammenhængende sundhedsvæsen, der fungerer for både borgere og sundhedsprofessionelle.

Vi praktiserende læger ønsker fortsat at være en aktiv del af et samarbejdende sundhedsvæsen. De praktiserende læger har været aktører på alle niveauer i de nuværende sundhedsklynger og i diverse regionale samarbejdsudvalg. Vi tilbyder fremadrettet vores erfaring og viden som en ressource i de administrative udvalg, som forbereder sagerne til sundhedsrådene, helt på linje med denne deltagelse. Det gør vi, fordi vores vurdering er, at sundhedsreformens implementering er afhængig af alle aktørers konstruktive bidrag.

I almen praksis kender vi til sundhedsvæsenets udfordringer i alle dele af Danmark, fra de tætbefolkede byområder til de tyndere befolkede landområder. Med vores tætte kontakt til borgerne og indgående forståelse for deres behov kan vi bidrage til at bygge bro mellem regioner og kommuner og sikre helhedsorienterede patientforløb.

Når man ønsker at udvikle det nære sundhedsvæsen, er det en fordel, at de, der skal være med til at drive udviklingen, er med i samarbejdet. Hvis vi skal lykkes med at skabe et nært og sammenhængende sundhedsvæsen, er det derfor afgørende, at almen praksis bliver en fast del af de samarbejdsfora, der skal udarbejde løsningerne.

Flere regioner og kommuner har allerede signaleret et ønske om tættere samarbejde med de praktiserende læger. Vi tilbyder at tage del i dette samarbejde som en aktiv medspiller. Ved at samle kræfterne i formaliserede fora under sundhedsrådene og eventuelle koordinerende regionale udvalg, hvor repræsentanter fra kommuner, regioner og almen praksis kan mødes og kvalificere beslutninger, før de realiseres, kan vi sikre bedre sammenhæng, undgå tabte patientforløb og styrke det nære sundhedsvæsen for alle.

En taburet står stærkere på tre ben end på to. På samme måde står sundhedsvæsenet stærkere, når region, kommune og almen praksis arbejder tæt sammen. Så vi rækker hånden ud: Brug vores kompetencer, inddrag de praktiserende læger i udviklingen, og lad os sammen skabe fremtidens sundhedsvæsen.

Indlægget blev bragt i Sundhedsmonitor den 2. december 2024