Helt nye lægetal viser stort problem: Danmark mangler 2.000 speciallæger
Helt nye beregninger fra Lægeforeningen viser, at det danske sundhedsvæsen mangler 2.000 speciallæger nu og her. ”Manglen på speciallæger har længe været et stort problem, og nu sættes der konkrete tal på manglen. Det er voldsomme tal. Uden specialistforløb til at sikre markant flere speciallæger, kan sundhedsreformen ikke nå i mål,” understreger Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke.
Oplever du lange ventelister til at blive udredt og behandlet af en speciallæge, uanset om du har gigt, demens, kræft, sygdom i urinvejene, psykiske lidelser eller en lang række andre sygdomme, så er det med god grund. Nye beregninger fra Lægeforeningen sætter tal på hvor mange speciallæger, det danske sundhedsvæsen mangler. Tallet er voldsomt.
2.000 speciallæger mangler der samlet set lige nu på sygehuse, i almen praksis og speciallægepraksis. Det gælder både praktiserende læger, men også speciallæger indenfor gigtsygdomme, demens, psykiatri og flere andre specialer, der også er involveret i bl.a. kræftbehandling. Til sammenligning er der i Danmark cirka 17.500 erhvervsaktive speciallæger ifølge data fra Sundhedsstyrelsen, så det er en markant mangel.
”Det er voldsomme tal, og manglen på speciallæger er et kæmpe problem for patienterne landet over. Alle skal have adgang til en praktiserende læge, hvor de bor. Der skal også være speciallæger nok på alle sygehuse, lige så vel som der er behov for flere praktiserende speciallæger. Uden uddannelse af markant flere speciallæger, kan sundhedsreformen ikke nå i mål,” siger Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke.
”Hvis regeringen vil løse manglen på speciallæger, kræver det, man ændrer politik: Alle de læger, som bliver uddannet fra universiteterne, skal kunne blive speciallæger. Det kan de ikke i dag på grund af politiske beslutninger, og det er ikke mindst derfor, at speciallægemanglen stikker så dybt, som den gør,” siger Camilla Rathcke.
Konkret peger hun på, at antallet af specialistforløb, de såkaldte hoveduddannelsesstillinger, i Sundhedsstyrelsens kommende dimensioneringsplan skal øges markant. Det er den plan, som fastlægger det antal af læger, som får mulighed for at videreuddanne sig til speciallæger.
”Min klare opfordring til regeringen er, at de nu skal sørge for at øge antallet af speciallæger betragteligt, så patienterne i løbet af 5-10 år kan få gradvis bedre adgang til specialiseret lægehjælp i alle egne og alle dele af sundhedsvæsenet. Det var hele formålet med at øge optaget på medicinstudierne i sin tid, at der skulle sikres flere speciallæger. Når man siger A, skal man også sige B. Og det kræver, at man ret hurtigt når op på at uddanne 200 ekstra speciallæger årligt, som svarer til den forskel, der er årligt mellem antallet af nyuddannede læger og antal hoveduddannelsesstillinger,” siger Camilla Rathcke.
Hun understreger desuden, at det tager omtrent syv år efter endt lægestudie på universitetet, til man er færdig som speciallæge. Lægeforeningens tal dokumenterer, at der også fremadrettet vil mangle speciallæger i en række forskellige specialer. I 2030 vil der fortsat mangle omtrent 2000 speciallæger, fordi det tager mange år at uddanne speciallæger. Hvis ikke politikerne sikrer uddannelse af markant flere speciallæger, vil Danmark stadig mangle omtrent 1.500 speciallæger i 2045.