Gå til indhold

Lægeforeningen ser med stor skepsis på fire modeller fra "Udvalget for en mere værdig død"

Nyhed Lægeforeningen

I dag er "Udvalget for en mere værdig død" kommet med sine indledende perspektiver om aktiv dødshjælp og øvrige synspunkter på livets afslutning. Perspektiverne indeholder fire modeller, der går fra mere smertelindrende behandling til terminalt syge patienter, over til modeller der de facto er aktiv dødshjælp. Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, ser med stor skepsis på udvalgets modeller.

”Det her er et fuldstændigt vildskud fra regeringens "Udvalg for en mere værdig død". Læger siger et rungende nej til at indføre aktiv dødshjælp, uanset om man så kalder det "en assisteret afslutning på livet". Det fordrejer virkeligheden, og det dækker over selvmord og aktiv dødshjælp,” siger Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen.

”Allerede i dag kæmper læger og andre sundhedspersoner for at hjælpe patienterne med at få en god og værdig afslutning på livet - med omsorg, lindringer, samtale, nærvær og al den beroligende og smertestillende medicin, der er brug for. På trods af at man politisk ikke har sikret ordentlige tilbud, hvilket Rigsrevisionen gentagne gange har kritiseret,” siger Camilla Rathcke.

Model 4 siger, at personer efter ’radikale permanente fysiske livsforandringer’ skal kunne få afsluttet livet. 

”Det er jo et tilbud om selvmord eller aktiv dødshjælp til handikappede. Det er et gigantisk skråplan, når samfundet på den måde siger til handikappede ’vi synes, at dit liv er så ringe, at vi gerne vil tilbyde dig selvmord under ordnede forhold. Det kan vi ikke være bekendt i dagens Danmark,” siger Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen.

”Mit spørgsmål til statsministeren, regeringen og andre beslutningstagere er derfor: Kan I svare oprigtigt ja til, at I har prioriteret nødvendige ressourcer til lindrende behandlingstilbud og muligheder for at leve værdige liv til det sidste - eller negligerer I det og spiser i stedet patienterne af med tilbud om aktiv dødshjælp?”, lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke.

I Lægeforeningens nye rundspørge ved kun én ud af fem danskere rent faktisk, hvad aktiv dødshjælp er.