Lægeforeningen lancerer ny forebyggelsespolitik: Nul røg, nul nikotin
Lægeforeningen vil skrue prisen for tobaks- og nikotinprodukter op til 120 kr. og gøre det offentlige rum røg- og nikotinfri.
Hver tredje ung i Danmark bruger i dag mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt, og hvert år er rygning skyld i ca. 30 pct. af alle dødsfald. I konkrete tal er det omkring 16.000 tobaksrelaterede dødsfald om året. Samtidig kan brugen af nikotinprodukter, som nikotinposer og vapes, føre til, at unge får varige skader på hjernen, en generel øget tilbøjelighed til afhængighed, også af andre stimulanser, samt øget risiko for psykisk sygdom, som f.eks. angst og depression.
Det er alarmerende. Hvis andelen af unge, der begynder at ryge, halveres, vurderer Lægeforeningen, at man i fremtiden årligt kan undgå ca. 50.000 indlæggelser.
Under overskriften "Nul røg, nul nikotin" lancerer Lægeforeningen derfor i dag ti konkrete tiltag, der skal forebygge danskernes, især børn og unges, brug af tobaks- og nikotinprodukter.
Et af de mest effektive midler til at reducere forbruget er at sikre højere priser på tobak og nikotin:
"Prisen på tobak og nikotin skal afspejle de enorme sundhedsudfordringer, de skaber. En pakke cigaretter bør koste mindst 120 kroner, og andre nikotinprodukter skal følge trop. Prisen påvirker forbruget, og der er solid opbakning fra befolkningen til at tage dette vigtige skridt. Det er et greb, der virker, og regeringen og Folketinget bør handle nu." siger formand for Lægeforeningen, Camilla Rathcke.
Men det er ikke tilstrækkeligt blot at hæve priserne. Lægeforeningens nye politik sætter også fokus på at skabe flere røg- og nikotinfrie miljøer. Børn skal kunne lege på legepladser uden at møde cigaretskodder eller nikotinposer i sandkassen, og parker og sportsanlæg skal være sunde, frie rum.
"Flere røgfrie miljøer er afgørende for at beskytte børn og unge. Især områder, hvor børn opholder sig, skal være fri for tobak og nikotin. Det handler om at skabe sunde omgivelser, hvor det er klart, at tobak og nikotin ikke hører hjemme. Vi har et ansvar for at prioritere børn og unges sundhed – det skylder vi de næste generationer," siger Camilla Rathcke.
Gevinsterne ved at forebygge gavner både den enkeltes helbred og livskvalitet og sparer på samfundets knappe ressourcer – både på kort og på langt sigt. Jo flere sygdomme, vi forebygger som samfund, jo mindre pres skaber vi på sundhedsvæsenet.
”Nul røg og nul nikotin er sund fornuft,” siger Camilla Rathcke.
Blandt Lægeforeningens ti forslag mod en fuld udfasning af tobak og nikotin er også at indføre et licenssystem for tobaks- og nikotinforhandlere og et forbud mod onlinesalg af tobaks- og nikotinprodukter.
Du kan læse hele Lægeforeningens udspil i her: Nul røg, nul nikotin (2025)