Gå til indhold

Medicin-oplysninger holder flyttedag

Nyhed PLO

Medicinkort-appen lukker i 2025, men oplysningerne forsvinder ikke. I dag flytter de ind i Min Læge-appen og snart i MinSundhed-appen.

Logo for appen Min Læge med hvid skrift og lysegrøn baggrund
Flere end 2,5 millioner borgere i Danmark har hentet appen Min Læge, som er gratis

Siden 2016 har Medicinkort-appen været det sted, hvor man som patient kan få overblikket over sin medicin og sende en anmodning til sin læge om at få fornyet udløbne recepter.

I begyndelsen af 2025 bliver appen lukket ned. Men allerede fra i dag flytter oplysningerne ind i Min Læge-appen, og i løbet af november vil de også kunne ses i MinSundhed-appen. Derudover vil de fortsat kunne ses på sundhed.dk-portalen.

Det er Sundhedsdatastyrelsen, der har stået for Medicinkort-appen og her er afdelingschef for Sundheds-it, Anders Rokkjær, glad for ændringen:

”Det er lidt vemodigt, men det vigtige for os er, at vi gør det så let at være patient som muligt. Medicinkort-appen har været et stort skridt på vejen til det, men i dag er der andre apps, som vi kan lægge medicinoplysningerne ind i. Det vil vi gerne gøre, så man som patient ikke skal bruge flere apps end højest nødvendigt.”

Almen praksis ordinerer størstedelen af receptpligtig medicin i Danmark, og samtalen om medicin er ofte en naturlig del af kontakten mellem egen læge og borgeren. Derfor er det en stor fordel, at borgeren nu kan tilgå deres medicinoplysninger og kommunikere med deres læge om det på den samme app

Jørgen Skadborg, formand for PLO

Udbredte apps blandt danskerne
MinSundhed og Min Læge er begge meget udbredte apps, og ligger allerede på mange mobiltelefoner. MinSundhed har i 2024 haft mere end 3 millioner besøgende, og appen er downloadet mere end 6 millioner gange, mens der er over 2,5 millioner brugere af Min Læge.

Brugerne af MinSundhed-appen har adgang til en række sundhedsdata som fx aftaler, laboratoriesvar og journal fra sygehus. Ved at tilføje medicinoplysningerne og gøre det muligt at forny recepter på MinSundhed-appen bliver det endnu lettere for borgerne at bevare overblikket over deres sundhedsoplysninger på én samlet kanal.

”I forvejen ved borgerne, at de på vores app MinSundhed kan se mange vigtige sundhedsdata om dem selv og deres pårørende, så det er helt naturligt at føje medicinoplysningerne til her. Det giver borgerne endnu større mulighed for at holde styr på deres egen sundhed – nu både på appen og på portalen, hvor medicinoplysningerne jo også findes,” siger Morten Elbæk Petersen, direktør for sundhed.dk.

Fra Min Læge-appen er der adgang til oplysninger fra egen læge og videokonsultation med mere. Praktiserende Lægers Organisation (PLO) ser ligesom sundhed.dk frem til at give borgerne mulighed for bl.a. at kunne se en oversigt over aktuel og tidligere medicin og for at kunne anmode egen læge om fornyelse af medicinrecepter:

”Almen praksis ordinerer størstedelen af receptpligtig medicin i Danmark, og samtalen om medicin er ofte en naturlig del af kontakten mellem egen læge og borgeren. Derfor er det en stor fordel, at borgeren nu kan tilgå deres medicinoplysninger og kommunikere med deres læge om det på den samme app," siger Jørgen Skadborg, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO). 

Fakta om Min Læge og MinSundhed

I Min Læge kan man blandt andet:
•    skrive til egen læge og personalet i klinikken
•    bestille tid til videokonsultationer, der foregår over Min Læge-appen og fysiske konsultationer hos egen læge 
•    se info om eventuelle kroniske diagnoser, vaccinationer, forløbsplaner og prøvesvar
•    se henvisninger til andre dele af sundhedsvæsenet og finde behandlere og akuthjælp i nærheden
•    holde styr på aftaler på tværs af sundhedsvæsenet 
•    besvare spørgsmål ved graviditet
•    tilgå udvalgte sundhedsdata om egne børn samt kontakte barnets læge på vegne af barnet.

I MinSundhed kan man blandt andet:
•    læse journaler fra sygehus og få oversat medicinske termer
•    se billedbeskrivelser af røntgenundersøgelser og scanninger fra sygehuse
•    se prøvesvar på blod-, urin-, vævsprøver m.v.
•    holde overblik over egne og børns aftaler med sundhedsvæsenet
•    tilgå sundhedsoplysninger på pårørende, som man har fuldmagt til 
•    finde behandlere over hele landet
•    se aktuelle sundhedstilbud i sin kommune og region
•    finde de rette kontaktoplysninger ved behov for akut hjælp
•    skrive egne noter til sine sundhedsoplysninger

Fra oktober vil det også være muligt at se sine henvisninger til fx sygehus, fysioterapeut og speciallæge, og i løbet af 2025 vil man også kunne se sine egne og sine børns vaccinationer samt anbefalede vaccinationer.