Formandens beretning: Tidsregistrering endnu ikke på plads
Ud over sundhedsreformen var udfordringer med tidsregistrering i fokus i formand Susanne Wammens mundtlige beretning ved Overlægeforeningens repræsentantskabsmøde. Hun kaldte det ”pinligt”, at regionerne ikke var klar og kan nu konstatere, at der anlægges en helt skæv fortolkning, nemlig at alle overlæger er selvtilrettelæggere, og derfor undtaget fra at registrere arbejdstid, såfremt man ikke deltager i formaliseret vagtforpligtelse. Overlægeforeningen er helt uenig og klar til at føre sager på vegne af medlemmerne, fastslog hun.
”Før sommerferien kaldte jeg det pinligt, at regionerne ikke var klar med et system til at registrere arbejdstid den 1. juli, da loven trådte i kraft. Jeg ved godt, at det er faldet nogen for brystet, men jeg står ved min udtalelse. Jeg synes, at det er pinligt, at man ikke var klar med et ordentligt system til at respektere landets love”.
Sådan indledte formand Susanne Wammen den del af sin mundtlige beretning ved Overlægeforeningens repræsentantskabsmøde den 5. oktober, der handlede om den ny lovgivning om arbejdstid.
Lovgivningen betyder, at lønmodtagere skal registrere arbejdstid og som udgangspunkt højst må arbejde 48 timer om ugen i snit over en 4-måneders periode.
I sin mundtlige beretning fremhævede formand Susanne Wammen de emner, som Overlægeforeningen vil fokusere på i den kommende tid: ny lovgivning om arbejdstid, sundhedsreform, OK26 og arbejdsmiljø. (Fotograf: Mads Holm Jensen)
Tidsregistrering skal understøtte godt arbejdsmiljø
Men selvom Overlægeforeningens formand altså synes, at det er pinligt, at regionerne ikke havde systemerne klar til tiden, så var det ikke det perspektiv, som fyldte i hendes beretning. Tværtimod understregede Susanne Wammen, at det vigtigste er at se fremad:
”Det vil selvfølgelig sige, at loven skal overholdes. Men det vil også sige, at når nu reglerne er her, så skal vi bruge dem aktivt til at sætte fokus på vores arbejdsmiljø. For det er problematisk, at nogle overlæger arbejder så mange timer, at det går ud over helbredet, og at mange bruger mange timer, som er usynlige, fordi de ikke lige er registreret i en vagtplan” sagde Susanne Wammen og fortsatte:
”Det er vigtigt at fastslå, at loven ikke handler om honorering eller timebetaling. Det er min ambition, at registrering i henhold til loven kan synliggøre den indsats, det kræver at løfte opgaven som overlæge, så vi kan sikre et sundt og ordentligt arbejdsmiljø. Derfor vil jeg opfordre jer til at registrere alle de timer, I bruger som overlæge. Også når I lige bruger en time på at forberede næste dag eller arbejder med jeres forskning. Og jeg håber, at I vil opfordre jeres kolleger til det samme”.
Uenig med arbejdsgiver om selvtilrettelæggere
Susanne Wammen fortalte også om en anden uenighed mellem Overlægeforeningen og Danske Regioner, nemlig definition definitionen af hvem der er selvtilrettelæggere og dermed ikke behøver at registrere arbejdstid.
”I Overlægeforeningen mener vi, at loven gælder for alle overlæger - også ledende overlæger. Til gengæld er vi med på at anerkende, at cheflægerne kan defineres som selvtilrettelæggere. Danske Regioner derimod mener, at alle overlæger som udgangspunkt er selvtilrettelæggere, og kun hvis man deltager i formaliseret vagt aften/nat og weekender, bliver man omfattet af reglerne om maksimal 48 timers arbejdsuge og dermed registreringspligten”, sagde Susanne Wammen og fortsatte:
”I Overlægeforeningen er vi naturligvis helt uenige i, at en overlæge med faste patientaftaler hver dag og i øvrigt tjenesteplanlagt 3 – 6 eller 12 måneder frem, er at betragte som selvtilrettelæggende. Vi er fortsat i dialog med Danske Regioner om denne nærmest rabiate udmelding i håbet om, at de kan tales til fornuft”.
”Vi er helt uenige i, at en overlæge med faste patientaftaler tjenesteplanlagt flere måneder frem, er at betragte som selvtilrettelæggende. Vi er fortsat i dialog med Danske Regioner om denne nærmest rabiate udmelding, i håbet om at de kan tales til fornuft”.
Susanne Wammen forklarede, at Danske Regioner som arbejdsgiver har ”fortolkningsfortrinnet” i forhold til hvem, der defineres som selvtilrettelæggere. Det betyder, at Danske Regioners udlægning gælder, indtil en sag afgøres ved en domstol.
”Overlægeforeningen er indstillet på at føre den rigtige sag, hvis vi får en henvendelse fra et medlem, der er villig til at stille sig til rådighed som ”sagens genstand”, fastslog Susanne Wammen.