Gå til indhold

Fem finalister er med i kapløbet om Yngre Lægers Arbejdsmiljøpris

Nyhed Yngre Læger

Ansøgningen til Yngre Lægers Arbejdsmiljøpris lukkede den 15. februar 2025. Mange afdelinger ansøgte, og Yngre Læger har nu udvalgt fem afdelinger til at være med i kapløbet om prisen, der uddeles den 23. april til Yngre Lægers og Overlægeforeningens konference om arbejdsmiljø.

Kasper Staghøj Sinding, der er forperson for Arbejdsmiljøudvalget i Yngre Læger, har talt med mange af ansøgerne til den nye arbejdsmiljøpris og er imponeret over både kvaliteten og det store antal ansøgninger:

”Det er meget inspirerende at læse og høre om de initiativer, der findes ude på afdelingerne. Konkrete tiltag, som styrker arbejdsmiljøet og som i den grad fortjener at blive fremhævet for at inspirere andre. Derfor uddeler vi i Yngre Læger for første gang en pris til den afdeling, der har gjort sig særligt bemærket inden for arbejdsmiljø.” fortæller Kasper Staghøj Sinding.

Her er de fem finalister, som er indstillet til prisen. Den endelige vinder udpeges den 23. april 2025.
 
Regionspsykiatrien Midt – Silkeborg, Viborg, Skive 

Begrundelse
På afdelingen lægges der stor vægt på supervision med ugentlig supervision med plejepersonale, afsnitsledelse og læger og supervision efter alle vagter.
Socialt samvær prioriteres også højt, med tæt samarbejde mellem forskellige faggrupper. Dette inkluderer et fælles lægekontor, hvor både uddannelseslæger og speciallæger arbejder side om side.

Operation og Intensiv, Regionshospitalet Gødstrup 

Begrundelse
Afdelingen har mange konkrete tiltag til forbedring af arbejdsmiljøet, som kan og allerede er udbredt til andre afdelinger. Bl.a. månedens supervisor, 10 bud til arbejdsmiljøet, eftermiddagslounge mv. 
Herudover har afdelingen fokus på ’learning from excellence’ og en aktiv indsats for, at det gode arbejdsmiljø ikke kun mærkes på egen afdeling, men også til andre afdelinger.

Medicinsk afdeling, Kolding sygehus 

Begrundelse
Der er skemalagt debriefing efter en fast skabelon, som sikrer, at ansatte ikke går hjem med uafklarede patientforløb. Første måned får KBU-læger tilknyttet en senior læge, så der er direkte adgang til supervision og forventningsafstemning.  
’Forbedringsprojekt’, hvor alle læger bliver bedt om at komme med forslag til ændring af arbejdsgange, hvilket gør det bliver legitimt at komme med konstruktiv feedback til ledelsen og kollegaer ift. hvordan afdelingen fungerer. 

Operation og Intensiv, Viborg Regionshospital 

Begrundelse
Afdelingen har ’Vagt tjek-in’ med anæstesisygeplejerskerne, hvor der bl.a. forventningsafstemmes og aftales fælles spisning, og ’vagt tjek-ud’ med bagvagten. Her er formålet at snakke hændelser og beslutninger igennem, evaluere samarbejdet og sikre kompetencevurdering.
Afdelingen har også afholdt flere afdelingsseminarer, som afdelingsledelsen bidrager til med temaer som personlig udvikling og psykologisk sikkerhed, psykiske belastninger i lægelivet og faciliteret kollegial supervision.

Kvindesygdomme og Fødsler, Regionshospitalet Horsens 

Begrundelse
Der er fælles konference med morgensang og gennemgang af dagsprogram med fokus på fordeling af opgaver i forhold til uddannelsespotentiale.  Der er et stort fokus på fællesskabet, f.eks. gennem fælles frokost og mange sociale arrangementer.
Alle nye får en vejleder og en buddy, som hjælper med det praktiske og sociale. Afdelingen tilbyder mindfulness kursus til yngre læger. 
Desuden beskrives ledelsen, som en der arbejder strategisk med det psykiske arbejdsmiljø, er åben for nye tiltag og hvor der ikke er langt fra idé til handling.