Gå til indhold

Mange overlæger betaler selv for efteruddannelse

Nyhed Overlægeforeningen

84% af alle overlæger fik efteruddannelse i 2023. Ud af dem har fire ud af ti ikke fået løn for alle dage, og tre ud af ti har selv betalt udgifter til blandt andet transport, ophold og kursusafgift. Det kan være i strid med overenskomsten og reglerne om tjenesterejser. Overlægeforeningen har efterfølgende fået skriftlige svar fra alle fem regioner, der bekræfter, at efteruddannelse om aftenen og i weekends tæller med som arbejdstid.

""

"Efteruddannelse er sparet væk i Region Midtjylland. Både finansiering og frihed med løn".

Sådan skriver en overlæge i Overlægeforeningens undersøgelse af medlemmernes efteruddannelse i 2023. Som mange andre oplever han, at det er blevet sværere at få efteruddannelse pga. besparelser. Det til trods for at overenskomsten og lægechefaftalen fastslår, at overenskomstansatte overlæger, ledende overlæger og cheflæger har ret og pligt til mindst 10 dages efteruddannelse om året. 

I undersøgelsen fortæller 16 procent, at de slet ingen efteruddannelse fik i 2023. Og blandt dem, som fik efteruddannelse, har fire ud af ti selv betalt for nogle af dagene i form af fritid, mens tre ud af ti selv har betalt dele af udgifterne. 

Det er et stort problem, fastslår Overlægeforeningens formand Susanne Wammen: ”Som faglige eksperter og ledere har vi overlæger pligt til at holde os opdaterede for at sikre patienterne den bedst mulige behandling og kollegerne den bedst mulige uddannelse. Derfor er det alvorligt, når overlæger ikke får den nødvendige efteruddannelse”, siger hun og fortsætter:

”I det perspektiv vil nogen måske mene, at det er positivt, at mange selv betaler for efteruddannelsen. Men det er ikke rimeligt at gøre efteruddannelse til den enkeltes ansvar. Der kan være tilfælde, hvor man gerne vil efteruddannes i periferien af ens arbejde, og her kan det være fint at aftale, at man selv bidrager til det. Men som udgangspunkt er efteruddannelse en central og uundgåelig del af jobbet som overlæge, og derfor skal arbejdsgiver både sørge for tiden og udgifter forbundet hermed”.

Mange betaler selv - især i Region Hovedstaden og Midtjylland

I alle regioner er der overlæger, som fortæller, at de selv finansierer dele af udgifterne for at sikre sig den nødvendige efteruddannelse. Det gælder især i Region Hovedstaden og Midtjylland, hvor mere end hvert tredje medlem fortæller, at arbejdsgiver ikke finansierer alle udgifter til efteruddannelsen. To overlæger udtrykker det således:

”Vi har 4000 kr. til kurser, som jo ikke engang dækker kursusgebyr til kongresser. Jeg afholder alle øvrige udgifter selv”, overlæge Region Hovedstaden 

”Jeg har i 2023 fået afslag på to kurser. Begrundelse: økonomi. Jeg kan få fri men ingen penge til selve kurset. Heller ikke selvom det ene kursus bliver afholdt af regionen selv,” overlæge fra Region Midtjylland.

Til sammenligning er det ”kun” 14 procent af medlemmerne i Region Syddanmark og 10 procent i Region Nordjylland, som fortæller, at arbejdsgiver ikke betaler alle udgifter til efteruddannelse. Forskellen kan skyldes en blanding af lokale aftaler, traditioner og prioritering, mener Susanne Wammen: 

”I Region Nordjylland er det lykkes at indgå en lokal aftale, som afsætter midler til den enkelte overlæges efteruddannelse. Men også i Region Syddanmark ser der ud til at være bedre adgang til efteruddannelse, og her finders der ikke sådan en aftale. Det tyder på, at manglende finansiering både handler om den økonomiske ramme og om tradition, ledelse og prioritering”.  

Efteruddannelse om aftenen og i weekenden er også arbejdstid

Men overlægerne betaler ikke kun efteruddannelse med penge. Det seneste år har Overlægeforeningen oplevet, at flere medlemmer henvender sig, fordi de får at vide, at de selv skal bruge fritid på efteruddannelse. Det er ikke rimeligt, fastslår Susanne Wammen: 

”Hvis efteruddannelsen er aftalt med arbejdsgiver, så er det arbejdstid. Uanset hvilken dag og hvilket tidspunkt det finder sted på. Når medlemmer og tillidsrepræsentanter har rejst problemet overfor Overlægeforeningen, har vi kontaktet regionerne og bedt dem præciserer dette på skrift. Men selvom vi nu har fået skriftlige svar fra alle fem regioner, er der desværre stadig medlemmer, som bliver mødt med, at de selv skal bruge fritid på efteruddannelsen. Det er selvfølgelig helt urimeligt”.

Susanne Wammen har følgende råd til medlemmer, der møder budskabet om selv at skulle bruge fritid på efteruddannelse:

”Først og fremmest kan man tage fat i sin tillidsrepræsentant, hvis man oplever, at man selv skal bruge tid eller penge på efteruddannelsen. Dernæst kan man – eventuelt sammen med tillidsrepræsentanten - snakke med den lokale ledelse eller HR og gerne henvise til regionens præcisering af, at efteruddannelse er arbejdstid (se faktaboksen). Og hvis det ikke hjælper, så kontakt Overlægeforeningen. Så må vi igen tage fat i de enkelte regioner og bede dem indskærpe reglerne”. 

Se reglerne for overlægers efteruddannelse: 

Præciseringer fra regionerne om efteruddannelse som arbejdstid 

Region Syddanmark
”En overlæges efteruddannelsesdag – og fx på en lørdag – vil blive registreret og afregnet til ”normal dagtimebetaling” dvs. ”1:1” 

Region Midtjylland
”Det er meldt ud i efteråret til alle HR-/personaleafdelinger, at såfremt overlægers efteruddannelsesdage falder på en lørdag eller søndag, så får overlægen en fridag på en hverdag i den efterfølgende uge.”

Region Hovedstaden
”En overlæge, der har fået godkendt deltagelse i kursus/konference el.lign. i en friweekend, skal have timerne medregnet som arbejdstid, hvis disse dage skal indgå i de 10 efteruddannelsesdage.”

Region Sjælland 
”Efteruddannelse registreres med det antal timer, uddannelsen varer, dog højest med 7,4 time pr dag.  Efteruddannelse på hverdage efter 18 og i weekender registreres på førstkommende hverdag uden ekstratillæg, dog med højest 7,4 time pr dag”

Region Nordjylland 
”Det gælder helt særligt for de overenskomstbestemte efteruddannelsesdage, at der kan gives en kursusdag på weekenddage, såfremt efteruddannelsen skal tælle med i de 10 overenskomst-aftalte efteruddannelsesdage. Planen for lægens efteruddannelse aftales i den årlige MUS/LUS.
En kursusdag kan ikke udgøre mere end en dagsnorm og der aflønnes kun med normtimer, og der udbetales ikke særydelser for kursusdage i weekender.”