Gå til indhold

Skadborg drøfter lægedækningen i Nord- og Midtjylland

Nyhed PLO

PLO's formand, Jørgen Skadborg, tog i denne uge fra Thisted til Nykøbing Mors og til Ringkøbing for at drøfte lægedækningen med flere praktiserende læger og en borgmester i Nord- og Midtjylland.

Praktiserende læge viser PLO's formand og direktør rundt i sin klinik
Vathani Sivakaran viser rundt i lægeklinikken Strandparken i Nykøbing Mors, som hun ejer sammen med sin mand, Sivas Sivayogajeyam

Der er flere speciallæger i almen medicin på vej end nogensinde før - men alligevel kniber det fortsat med at sikre lægedækningen i nogle dele af landet. 

I Region Midtjylland har 58 procent af lægeklinikkerne lukket for tilgang, mens tallet i Region Nordjylland er oppe på 69 procent. På landsplan er tallet 57 procent. 

Derfor tog PLO's formand, Jørgen Skadborg, i denne uge på besøg i en række lægeklinikker i de vestlige dele af Nord- og Midtjylland for at drøfte den lægemangel, der præger kommunerne.

"Den lægemangel, som flere kommuner oplever, er et resultat af, at almen praksis i årevis er blevet underprioriteret. Selvom der er rekordmange speciallæger i almen medicin på vej, er der fortsat brug for at få uddannet mange flere," siger Jørgen Skadborg.

"Men der skal mere til, og derfor er det enormt givende for mig at besøge lægeklinikker, hvor de har problemstillingen med lægemangel helt tæt inde på livet."

Jørgen Skadborg besøgte Lægehuset Strandparken i Nykøbing Mors, Vestervig Sundhedshus i Vestervig, Lægerne Birkemosevej i Ringkøbing. Derudover holdt han også møde med Thisteds borgmester, Niels Jørgen Pedersen. 

Lægeklinikker: Der er forskel på patienter

Besøget fra PLO-formanden bliver positivt mødt af de tre lægeklinikker, som gerne giver deres bud på, hvad der skal til for at sikre en bedre lægedækning.

Blandt andet lægeklinikken Strandparken i Nykøbing Mors, der før var en regionsklinik, men som nu ejes af to praktiserende læger, nemlig ægteparret Vathani Sivakaran og Sivas Sivayogajeyam:

"Vi vil gerne være med til at sætte fokus på, at det er et andet stykke arbejde, vi laver herude, som kræver mere tid sammen med patienterne," siger Vathani Sivakaran til Nordjyske. 

"Vi har relativt flere komplekse, svære patienter, og så har vi også mange borgere i en høj alder, så ting tager bare længere tid. Hvis det skal være attraktivt for yngre læger at arbejde herude, så er det nødvendigt at have færre patienter, så de ikke brænder ud. Men man kan heller ikke gå på kompromis med, at det skal give økonomisk mening for de yngre læger at komme hertil."

Også Susanne Krogsgaard fra Lægerne Birkemosevej i Ringkøbing mener, at der bør skæres ned for antallet af patienter for de læger, som har mange tunge patienter:

"I udkantsområder er der typisk flere ældre patienter, som kan tage længere tid. Når vi samtidig ikke har mulighed for at skaffe vikarer, og der er langt til sygehuse og speciallæger, bliver arbejdstiden stor per patient. Det vil unge læger ikke være med til. De vil også gerne kunne holde fri. Derfor betyder det meget at få patientmængden sat ned. Vi får ikke trukket unge læger hertil, hvis de skal arbejde 50 timer om ugen," siger hun til Dagbladet Ringkøbing-Skjern. 

Jørgen Skadborg er enig i udmeldingerne fra lægeklinikkerne:

"Jeg mener også, at der skal skæres ned på antallet af patienter hos de praktiserende læger, som har mange tunge patientgrupper. Disse læger skal samtidig kunne opretholde samme indtægt, selvom de har et lavere antal patienter," siger PLO-formanden, som ønsker at indføre differentierede normtal. 

Jørgen Skadborg besøger læge i Ringkøbing
Praktiserende læge Susanne Krogsgaard og PLO-formand Jørgen Skadborg drøfter lægedækningen i området

Det lysner i Nordthy

I forhold til lægedækningen er der optimisme at spore på borgmesterkontoret i Thisted. For selvom Nordjylland er den region, hvor næstflest klinikker har lukket for tilgang, så går det den rigtige vej:

"Vi har tidligere været udfordret på antallet af læger i Thy. Vi har været i en situation, hvor der ikke var nok læger, der kunne tage nye borgere ind. Vi ser heldigvis ind i en fremtid, hvor en række unge læger har udtrykt et ønske om at bosætte sig i Thy. Det er meget positivt, og vi vil gerne tale om, hvad vi kan for at understøtte den udvikling i samarbejde med PLO," siger Niels Jørgen Pedersen.

Og udviklingen er vigtig, lyder det fra borgmesteren, som ikke er i tvivl om, hvorfor det er så vigtigt at få løst problemet med lægedækning:

"Vi ved, at den praktiserende læge har stor betydning for vores sundhed og tryghed. Det er omdrejningspunktet i de nære sundhedstilbud. Derfor er det rigtig vigtigt for os, at vores borgere oplever, at den praktiserende læge er lettilgængelig. Det handler både om den geografiske nærhed og muligheden for at blive tilset uden for lang ventetid."

Ifølge Jørgen Skadborg er samarbejdet med kommunerne afgørende for at sikre en bedre lægedækning. 

"Med et tæt samarbejde mellem almen praksis og kommunerne kan vi i langt højere grad løse de rekrutterings- og fastholdelsesproblematikker, som gør sig gældende i nogle kommuner. Derfor har det været et meget konstruktivt møde med Thisteds borgmester". 

Thisted
Flere unge læger ønsker at bosætte sig i Thy - og det glæder borgmester Niels Jørgen Pedersen

Flere lokale medier dækkede besøget - blandt andet DR, Nordjyske og Dagbladet Ringkøbing-Skjern.