Fra lønmodtager til selvstændig
Hvilke forskelle er der - og hvad skal du være opmærksom på?
Når du etablerer dig som praktiserende speciallæge, sker det efter en flerårig karriere som hospitalslæge. Som ansat har du gennem lovgivningen og ikke mindst overenskomster en række goder og rettigheder, som ikke automatisk fortsætter, når du bliver selvstændig virksomhedsejer af en speciallægepraksis.
Du skal nu selv til at skabe størstedelen af dit eget sikkerhedsnet.
Det betyder, at du skal spare op til pension og til de ferier, hvor du holder klinikken lukket. Selv om du ved sygdom har mulighed for at få refusion gennem FAS’ Sygefond, skal du også være opmærksom på, at får du en sygdomsperiode af længere varighed end det FAS’ Sygefond dækker (120 eller evt. 240 hverdage), kan du ende med at stå uden indtægt eller blot have de kommunale sygedagpenge.
For øjen- og ørelæger indbetaler regionen pensionsbidrag i henhold til Lægernes Pensions vedtægter.
FAS' Sygefond dækker også en del af barselsperioden, men holder man hele den mulige fraværsperiode, vil man ikke have indtægt ud over evt. offentlige barselsdagpenge.
Endelig er det dig, som betaler materiale, udstyr og løn til klinikpersonalet. Kommer der uforudsete udgifter er det dig, der skal dække dem.